OnlineLahTauke! Bring Your Business Online!

Saturday, 31 December 2011

selamat berjuang

Selamat tahun baru dan selamat berjuang untuk menempuh final exam nanti.

Akhir tahun

Pejam celik pejam celik ..Kita semua dah berada di penghujung tahun 2011. Di sepanjang tahun ni banyak perkara yang berlaku. Pelbagai pengalaman yang dapat kita rasai. Tak kisah la sama ada pengalaman suka atau pun duka. Semuanya kita rasa. Dalam tahun ini juga la aku bina blog ini. Tujuannya sebenarnya hanya lah untuk tunjukkan pada seseorang tapi sekarang aku nampak tujuan tersembunyi kenapa aku bina blog ini. Jadi aku akan cuba sedaya upaya berkongsi maklumat atau perkara-perkara yang berguna sebagai peringatan untuk diri aku dan juga untuk semua orang. Terima kasih kepada kawan-kawan atau sahabat-sahabat baru yang sudi membaca blog ini. Aku tak lah beberapa pandai dalam penulisan. Jadi mohon maaf jika ada salah dan silap. Mari lah kita tetapkan azam yang baru untuk tahun depan. Moga-moga tahun depan lebih baik dari tahun sebelum-sebelum ini. Sebagai peringatan juga untuk semua orang. Dalam kita menyambut tahun baru, beringat lah selalu yang allah sentiasa memerhati kan kita. Malaikat yang mencatat baik buruk kita juga ada di sisi kita. Jangan lah kita alpa dalam menyambut tahun baru ini. Jagalah tingkah laku dan adab pergaulan kita. Jaga lah maruah kita. Mungkin kita tak rasai buat masa ini, tapi ingat. Suatu masa nanti kamu akan merasai akibat dari perbuatan buruk itu. Apabila kamu jumpa seseorang yang baik dan kamu jatuh hati padanya. Adakah dia akan memandang mu dengan pandangan yang elok?  Adakah dia boleh menerima semua yang telah kamu lakukan dulu? Manusia ni punyai akal dan kesabaran. Fikirkan lah. Bolehkah kamu bertahan apabila kamu difitnah sesudah kamu berubah? kamu mungkin tak kisah untuk diri kamu, tapi ada ke kamu fikir untuk orang yang kamu sayangi? Mampukah mereka menerimanya dan bertahan akibat dari kebenaran yang memeritkan itu? Bila datangnya semua itu dan kamu langsung tidak ada tempat untuk berlindung dan mengadu, kamu mungkin akan fikirkan satu jalan yang paling mudah untuk lari dari semua itu. Rasanya semua fahamkan jalan yang mana? Jadi jangan la kita buat sesuatu yang orang larang. Nak menyambut tahun baru tak ada masalah, tapi jangan keterlaluan. Ingat.. Kita ni islam. Ini soalan yang terakhir. Dalam satu situasi, Ada seorang budak yang bertanya kepada ustaznya, Apakah hukum menutup aurat? Jawab ustaz itu. Hukum menutup aurat adalah wajib atas orang yang mengaku dirinya islam. Jadi satu masa, apabila budak tu dah dewasa dia tanya satu soalan kepada seorang wanita yang cantik, baik, sopan santun tapi tidak bertudung. Apa agama kamu? Dengan bangganya wanita itu jawab. Islam. Jadi soalannya, Apakah reaksi budak tadi? fikir-fikirkan lah.

Friday, 30 December 2011

menakutkan

Hari ni hari yang agak menakutkan. Silap haribulan hari ni hari terakhir aku. Aku pergi daki bukit petang tadi. Entah macam mana aku tersilap langkah masa turun bukit. Dengan kecerunan dan berat badan aku. Aku terus meluru laju turun bukit. Nak berhenti pun tak boleh. Semakin lama, semakin laju. Dah la cerun dia tinggi. Mati aku kalau jatuh. Kat 2 selekoh tu aku pusing semahu badan aku. Cuba sedaya upaya. Last-last aku nampak arah tuju aku. Pokok yang berada kat tepi selekoh tu. Aku langgar pokok tu dan peluk semahu-mahunya. Sakit juga tangan aku hasil rempuhan tu. Lebam dan bengkak kaki aku. Cuma Allhamdulilah. Aku masih panjang umur. Takut sangat-sangat tadi. Dalam hati ni dah berkata habis la aku kali ni.  Ni pengalaman aku kongsi untuk peringatan diri aku dan untuk semua. Jangan cuba-cuba untuk berlari apabila turun bukit. Bahaya sangat-sangat. Turun lah dengan perlahan-lahan.

Pengantar kejuruteraan mekanikal

Chapter 1: Basic concepts of thermodynamics


Thermodynamics is basic science that deal with energy. The name came from Greek word, therme(heat) and dynamis(power). we all know that energy is neither created nor destroyed but its transformed.

Dimensions and units
Fundamental dimensions                  Derived dimensions
Length (L)   =  meter (m)                  Acceleration (a)  =  m/s2
Mass (m)   =  kilogram (kg)              Force (F)   =  newton (N)
Time (t)     = second (s)                     Volume (V)  =  m3
Temperature (T) = kelvin (K)            Density (p)  =  kg/m3

 Weight vs Mass
- weight is a measure of how much force is applied to the matter
- mass is an amount of matter
                              W=ma
                         where, m is mass
                                  , a is acceleration
             gravitational acceleration on earth = 9.81m/s2

Thermodynamics System
- closed system( control mass) consists of a fixed amount of mass and no mass can cross the boundary. Energy in form of work and heat can cross the boundary.
- open system( control volume) is a properly selected region in space in which both the mass and energy can cross the boundary.
- isolated system is a system which mass and energy are not allowed to cross the boundary.

Energy,E 
- macroscopic energy
  1. kinetic energy
  2. potential energy
  3. magnetic
  4. electrical
  5. surface tension  
- microscopic energy
  1. kinetic energy of individual molecules
  2. potential energy of individual molecules
  3. chemical energy
  4. nuclear energy
  •  Dynamic energy is energy that moves from place to place we treat it differently. The only form of energy that can cross a system boundary without matter transfer are Heat( Q ) and Work( W ).

Specific gravity is density of substance to the density of water ( SG = p/pH2O)
Specific weight is weight/volume or pg

Thermal equilibrium: The temperature is the same throughout the entire system.
Mechanical equilibrium: There is no change in pressure at any point of the system with time.
Phase equilibrium: A system involves two phase and when the mass of each phase reaches an equilibrium level and stays there.
Chemical equilibrium: The chemical composition of a system does not change with time, that is, no chemical reaction occur.

Isothermal - constant temperature
Isobaric - constant pressure
Isochoric - constant volume


Pressure , P = F/A
1 atm = 101,325 Pa = 1.01325 bar = 14.7 psi

Barometer - used to measure atmospheric P, P = pgh  .The pressure is often measured in mmHg, 1atm = 760mmHg.
Manometer - used to compare pressure

Zeroth law - The zeroth law of thermodynamic states that the two bodies are in thermal equilibrium if both have the same temperature reading even if they are not in contact. 









Wednesday, 28 December 2011

Layak ke aku jadi kawan dia


Teruknya aku dalam berkawan. Kawan jenis apa aku ni yang menyebabkan berguguran lagi air mata dia. Dah berapa kali aku kata pada dia aku akan berasa disamping dia dan mendengar segala luahan dia. Tapi aku gagal. Aku sepatutnya mendengar keluhan dia dan memberi respon yang baik. Tapi...Aku guna ketegasan aku dan tengok lah apa hasilnya. Terus dia letak telefon. walaupun dengan cara baik, Tapi aku mengenal dia lebih baik daripada apa yang dia sangka. Dia menangis. Rasa diri aku gagal je dalam menjalankan tanggungjawab sebagai seorang kawan. Dia menangis di luar, aku pula menangis di dalam disebabkan kesilapan aku. Teruknya. Aku minta maaf pun terasa malu sangat. Tak tahu nak letak kat mana muka ni.

sem ini

Satu minggu lagi untuk final exam. Masa ni pula la datang macam-macam perasaan. Hehe..Yang paling ketara adalah perasaan malas. Hari-hari main dota(defend of the ancient). Apa nak jadi ni. Malasnya nak study. Aku tak tahu nak study yang mana dulu. Semuanya jadi blur. Sem ni aku ambil 6 paper.Exam bermula dari 3/1/2012 - 12/1/2012.  Antara subject yang aku ambil adalah Persamaan Dan Perbezaan( DE ), Teknologi Elektrik, Litar Elektrik 2, Bahasa Manderin, Komunikasi Teknikal 2, dan Pengantar Kejuruteraan Mekanikal. Semua subject ni merungsingkan aku.  Harap-harap aku berjaya menempuh exam kali ni. Ada banyak lagi yang aku nak buat kat UTeM ni. Jadi aku tak boleh mengalah sekarang. Pengharapan tanpa usaha adalah seperti orang yang menunggu ayam jantan bertelur. Jadi aku tak boleh cakap saja. Usaha mesti ada. Jadi jom semua study hard and smart. Lepas usaha baru kita boleh bertawakal kepada yang maha esa. Dia lagi mengetahui apa yang tersembunyi.

Sunday, 25 December 2011

Besar belaka dah

haha.. Sedar tak sedar, dah lama aku hidup. Dah 20 tahun aku berada di dunia ini. Adik-adik aku pun sama, semuanya dah besar. Tak macam dulu lagi. Pemikiran mereka pun bukan macam budak-budak lagi. Aku pula yang rasa malu apabila diberi nasihat oleh adik-adik aku. Baru aku terasa apa itu perasaan ada adik-beradik. Sekarang aku boleh mengharapkan banyak perkara dari mereka. Aku boleh luahkan apa yang tersurat dan berkongsi semuanya dengan mereka. Tambahan pula mereka lah yang membesar bersama-sama dengan aku. Jadi segala tingkah-laku dan gerak-geri aku pasti mereka tahu. Seronok apabila dapat bergurau-senda dan bergelak ketawa bersama-sama mereka. Lepas segala bebanan dan tekanan aku. Ini yang membuatkan aku terasa sangat rindu untuk pulang ke rumah. ^_^.

Cinta pada dunia dan takut mati

Daripada Tsauban r.a. berkata: Rasulullah saw. bersabda;


"Hampir tiba suata masa di mana bangsa-bangsa dan seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orang-orang yang hendak makan mengerumuni talam hidangan mereka". Maka salah seorang sahabat bertanya "Apakah dari kerana kami sedikit pada hari itu?" Nabi s.a.w. menjawab, "Bahkan kamu pada hari itu banyak sekali, tetapi kamu umpama buih di waktu banjir, dan Allah s.w.t. akan mencabut rasa gerun terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu, dan Allah s.w.t. akan mencampakkan ke dalam hati kamu penyakit 'wahan"'. Seorang sahabat bertanya, "Apakah wahan itu hai Rasulullah?" Nabi Muhammad s.a.w. kita menjawab, "Cinta pada dunia dan takut pada mati".

H.R. Abu Daud

Saturday, 24 December 2011

Emak ayah

 
Tiba-tiba teringat apa yang emak aku ajar. Masa kecik-kecik dulu emak aku selalu pesan jangan guna perkataan aku bila bercakap, nanti kena makan di hantu paku. hehehe. Lucu pula bila diingat balik. Kalau korang semua nak tahu, dulu aku bercakap guna perkataan saya dan tak guna pun perkataan aku ni. Jadi dulu, aku kurang bercakap sebab rasa agak jangal nak membahasakan diri ini. Semua orang guna perkataan aku untuk bercakap jadi kadang-kadang rasa malu juga nak bercakap. Tapi aku suka apa yang telah emak aku ajar dan didik. Perkataan saya dan aku berbeza. Maksud kedua-dua ni adalah sama, tapi dari segi kelembutan, kesopanan, dan ketatasusilaan kedua-dua ni amat berbeza. Kalau bercakap dengan kawan-kawan, boleh la kalau kita nak guna aku , tapi kalau dengan orang yang lebih tua atau makayah kita takkan kita nak guna aku. Kalau di terengganu, ini dikira kurang ajar dan tak hormat orang. Perkataan aku ni sebenarnya keras. Orang takkan nampak kelembutan kita jika kita guna bahasa yang keras. Berlainan pula dengan saya, kita sebut pun dan lembut apatah lagi kalau kita guna perkataan ni untuk bercakap dengan orang lain. Jadi kesimpulannya, kita kenalah guna kedua-dua perkataan ini bersesuaian dengan tempat, keadaan dan orang yang kita bercakap tu. Jangan jadi seperti pepatah ini, Disebabkan Lidah, Badan Binasa. Terima kasih kepada emak aku, Semek@Rosnani Binti Embong atas segala didikan yang telah diberikan. Terima kasih juga kepada ayah aku, Ramli Bin Ahmad kerana merotan aku sampai berdarah-darah belakang badan aku. Disebabkan rotan itu aku boleh berjaya sampai ke tahap ini. Kalau aku tak ingat sakit kena rotan itu, mungkin aku masih suka ponteng sekolah lagi. hehe ^_^. Semoga mereka dipelihara, dilimpahi rahmat senantiasa dan akan ditempatkan bersama-sama orang yang bertakwa.

Friday, 23 December 2011

Sahabat sejati ( UNIC )

Ku biar kalam berbicara
Menghurai maksudnya di jiwa
Agar mudah ku mengerti
Segala yang terjadi
Sudah suratan Ilahi

Ku biarkan pena menulis
Meluahkan hasrat di hati
Moga terubat segala
Keresahan di jiwa
Tak pernah ku ingini

Aku telah pun sedaya
Tak melukai hatimu
Mungkin sudah suratan hidupku
Kasih yang lama terjalin
Berderai bagaikan kaca
Oh teman, maafkanlah diriku

C/O :
Oh Tuhan
Tunjukkan ku jalan
Untuk menempuhi dugaan ini
Teman, maafkan jika ku melukaimu
Moga ikatan ukhwah yang dibina
Ke akhirnya

Aku tidak kan berdaya
Menahan hibanya rasa
Kau pergi meninggalkan diriku
Redhalah apa terjadi
Usahlah kau kesali
Mungkin ada rahmat yang tersembunyi


Tuesday, 20 December 2011

anime

       hai semua. kali ni aku nak kongsi sikit pasal hobi aku iaitu menonton anime dan membaca manga. Biasa la kan, budak lelaki. Cerita anime yang pertama aku tengok adalah cerita Dragon Ball. Cerita ni lah yang menyebabkan aku minat untuk tengok anime. Syok tau. Bagi yang se zaman dengan aku mesti tahu kehebatan cerita Dragon Ball dulu. Sampai sanggup ponteng sekolah semata-mata nak tengok ending cerita tu. Bukan sorang dua yang ponteng, tetapi hampir 3/4 dari jumlah keseluruhan pelajar yang ponteng masa tu. Hebatnya tarikan Dragon Ball. Sekarang ni dah banyak anime yang dah mula masuk ke Malaysia. Antara anime yang aku suka adalah NARUTO, ONE PEACE, BLEACH, ZOID, SCHOOL RUMBLE dan yang paling aku suka adalah CUNDAM. Ada banyak lagi sebenarnya sampai tak tersebut tajuk anime tu.
        Untuk manga plak. Aku start baca manga masa tingkatan empat. Aku lebih minat manga dari anime sebenarnya kerana aku dapat faham apa yang Mangaka itu lukis. Selain itu, manga juga lebih cepat dari anime. Jadi manga dulu baru anime. Aku suka tengok update yang terbaru. Tak sabar. hehe. Manga yang biasa aku beli adalah kreko, umbra dan gempak. Kreko setiap bulan mesti wajib beli sampai penuh almari aku dengan buku tu. Tapi tu dulu la masa aku tak tahu yang manga boleh baca online. Jadi aku pun baca manga kat onemanga dulu. Sekarang ni, aku baca manga kat unixmanga sebab onemanga dah tutup. Kat situ banyak manga. Pilih je yang mana berkenan. hehe..ok lah. Aku kongsi sikit gambar-gambar anime yang aku sebut kat atas.

Sunday, 18 December 2011

GOOD BYE

Someday we all will learn what the meaning of life, love, pain, meeting and parting. We also will know many things that beyond what we thought. All the experiences we got from what we do will be our guide for the better future. Someday you will gather the strength and say I LOVE U and Someday you might need to say GOOD BYE. Those two only just a few word, but the meaning is to deep and to hard for us to say its. Its too hard for us to say good bye and parting from it because we really love to release it. But, we need to say it because we know this is the better way for us. In this big world, we just don't know what we might found in the future. So, lets start the journey and search what we really want and gather more experiences in this life. What we do now is the reflection on what we will be in the future. Good bye for now and thank you for all the learning. Wish the best for all of us.

Saturday, 17 December 2011

bosan....bosan

ni la kelemahan aku.........Bosan. Bila semua orang balik dan tinggal aku sorang je, jadi lah macam ni. Ada laptop dan internet laju pun tak guna. Masih bosan lagi. Study jangan cakap la. Hampeh. Study skit pastu rehat panjang. Apa nak jadi la dengan aku ni.

Wednesday, 14 December 2011

Budak kecik

Sekarang ni aku tak boleh berfikiran macam budak-budak lagi. Aku kena faham banyak perkara. Fahami situasi dan keadaan sekeliling. Faham juga pasal perasaan dan makhluk yang digelar manusia. Bila diingat balik zaman budak-budak dulu. Aku rasa sangat rindu nak rasa zaman tu kembali. Sangat rindu. Zaman tu la zaman yang paling best. Banyak yang aku buat bersama-sama kawan-kawan aku. Sukanya. hehe. Aku rindu nak merasa zaman persekolahan dulu. Rindu pada gelak tawa kawan-kawan dan pada cikgu-cikgu yang susah payah mengajar anak muridnya yang bermacam-macam karenah.hehe. Kalau la dapat undur kembali masa ini, aku ingin kembali ke zaman itu. Keadaan sekarang dan dulu dah banyak berubah. Terutamanya pasal budak-budak. Aku perhati sekarang ni budak-budak tak ramai yang keluar rumah. Maksud aku adalah, budak-budak keluar rumah dan pergi main dengan kawan-kawan mereka. Main guli ke main bola tago dalam, crite ngejor, crite duduk, crite nusuk,(bahasa terengganu) main hantu dalam botol, main wau sampai gelap kulit sorang-sorang dan macam-macam lagi. Aku dah tak banyak nampak budak-budak main game ni. Yang aku nampak sekarang budak-budak ramai yang berada kat cyber  cafe ( CC) main game kat situ. Budak-budak yang berumur 9 tahun pun dah pandai main game online. Kadang-kadang aku sendiri terasa malu sebab tak pandai pun nak main game tu. Compare dengan diorang, kalah aku.

apa boleh buat

Apa boleh buat. Time terasa nak cakap tu la time masalah datang. Kalau tak dia terasa hati, aku yang terasa. Tak pun dua-dua terasa hati. Hilang mood dan idea apa yang nak dicakapkan. Kalau dulu aku boleh juga merajuk, tapi sekarang aku tak benarkan diri ku merajuk. Aku akan halang selagi boleh. Kalau tak boleh pun aku keluarkan apa yang terpendam tu sorang-sorang. Walaupun sekarang aku tak ucapkan perkataan sayang tu pada dia, tapi jauh disudut hati ni aku masih menyayangi dia walaupun banyak perkara terjadi. Bila kita menyayangi seseorang, kita akan terus menyayangi dia selama-lamanya selagi sayang tu tak bertukar menjadi benci. Perkara yang kita fikirkan dan harapkan tak selalunya akan terjadi. Tapi apa yang terjadi tu bersesuaian dengan masa dan keadaan jika kita renung kembali.

Tuesday, 13 December 2011

lukisan cinta

Kita masih boleh terus menyintai, meskipun ia tidak akan dibalas. Umpama seorang pelukis dengan lukisannya; dia tetap akan menyintai lukisannya meskipun lukisannya tidak boleh membalas cintanya. Memberi cinta yang luhur akan terus kental dan tidak berpaling arah meskipun yang lain datang menguja. Bagai cinta ibu pada si anak, walaupun apa pun cacat celanya anak, si ibu tetap mekar dengan cintanya.

Monday, 12 December 2011

sejuk

Hari ni la hari sejuk sedunia..start dari mula kelas pagi tadi sehingga habis kelas malam ni..sejuk tak habis-habis. Dah la balik naik motor. Nak sampai ke asrama ni, terketar-ketar satu badan. Rasa nak deman pun ada juga. sejuk-sejuk.

air mata


Kenapa lelaki susah mengalirkan air mata?
► Lelaki mempunyai tahap keegoan yang sangat tinggi..(sangat tinggi)
► Lelaki bijak menyembunyikan masalah..Power la bab2 cover line nie..padahal jiwa kacau.. :)
► Lelaki mempunyai kekebalan jiwa..kurang sensitif la..kan lelaki nie ketua keluarga..bayangkan kalau   sensitif, kena marah dengan bini @ ade prob sikit, nangis..spoil je depan anak2...ngeee...
► Lelaki ada cara lain untuk melayan pasaan sedih nie..contoh, pi enjoy ngan kawan2..so, leh la lupa jap kesedihan tu..

Bila lelaki akan menangis?

► Bila kehilangan orang yang teramat2 disayangi iaitu ibu atau bapa mahupon si cinta hati yang amat3 dicintai ( isteri la..kalau awek..umm~ ada tak? ade...hehe.. :) )
► Bil lelaki ini terasa tersangat la tercabar..(tapi mesti susah nak tengok diorang nangis depan orang..)

KESIMPULAN : Semahal-mahal airmata lelaki, seandainyer gugur juga memang dia dah tak leh membendung perasaan yang dirasa...Memang dia tengah lemah la tu..masa ni la perhatian dari orang lain terutamanya dari teman yang rapat diperlukan.

masa

Dah tak lama lagi final exam. Masa semakin suntuk. arrrr...Takutnya..Aku dah tak tahu yang mana perlu aku study dulu. Test dan assingment tak habis-habis.Memang terasa tekanan tu.

Saturday, 10 December 2011

never give up



sem ni boleh dikatakan sem penentu antara aku lulus atau gagal CGPA sem ni. Aku kini macam telur dihujung tanduk je. Bila-bila masa boleh jatuh dan pecah. Harapan aku kini berada di final exam. Penentu segala kehidupan aku. Aku mengharapkan pada sesuatu yang paling susah dan ditakuti semua pelajar. Ini satu-satunya peluang aku. Subject yang aku amik sem ni semua dapat rendah. Aku boleh drop je subject tu, tapi aku tak buat. Aku rasa ini tanggungjawab aku untuk selesaikan apa yang aku mula. Apa yang aku dapat juga selepas ini datang daripada aku sendiri, bukan dari sesiapa pun. so i will never give up in  the middle of road, because we just don't know what waiting us in the end of the road.

ubah diri

hai lokman..kenapa kamu tidak boleh menghilangkan rasa malas itu? kenapa kamu tak dapat belajar dan terus belajar? kenapa kamu tak boleh ubah pemikiran kamu? kenapa kamu masih tidak bersemangat? kenapa kamu tidak dapat mengingati apa yang kamu belajar? kenapa kamu masih tak memahami apa yang kamu belajar? kenapa kamu masih macam dulu? dan kenapa kamu masih di sini????? pergi belajar nun..soh ben main banyok ngat..final dekat doh. mu nak rase kena kick ke sem ni..

Friday, 9 December 2011

final exam

Final exam dah tak lama lagi ni. Rasa takut pulak sebab test-test yang sebelum ni semuanya hancur. Jadi kena la skor dalam final nanti. Sakit-sakit. Tapi semangat kena kuatkan jugak. Aku ni pandai sebenarnya. Kalau tak, takkan boleh berada sampai ke tahap ni. Yakin boleh.

Tuesday, 6 December 2011

titisan

Ada 2 titis air mata mengalir di sebuah sungai. Satu titis air mata tu menyapa air mata yg satu lagi,” Saya air mata seorang gadis yang mencintai seorang lelaki tetapi telah kehilangannya. Siapa kamu pula?”. Jawab titis air mata kedua tu,” Saya air mata seorang lelaki yang menyesal membiarkan seorang gadis yang mencintai saya berlalu begitu saja.”

kesucian

"... If you really love her, you won’t touch her. Not even the slightest bit. You’ll protect her dignity and sacredness as a muslimah. Just hold her in your heart for a few more years then you can do it the halal way ..."
 

Kesunyian

Apabila aku melepaskan sepenuhnya cinta aku datang satu perasaan yang aku sememangnya aku kenal..Kesunyian.. Bukannya kami tak berhubung seperti dulu, cuma bila hati dah tak ada perasaan cinta, hati aku jadi kosong dan sunyi. Kehidupan seharian aku pun terasa bosan bila tak ada kerja untuk dibuat. Aku sering termenung dan memikirkan apa yang aku perlu buat. Aku tak boleh biarkan perasaan itu menganggu aku. Kadang-kadang aku berfikir adakah hati aku akan dipenuhi semula dengan kedatangan insan yang lain. Aku tak pasti. Tapi aku masih lagi menunggu dan menanti orang yang akan memenuhi ruangan hati ini.

Saturday, 3 December 2011

lupa pada sesuatu yang paling penting

Disaat kita sangat berduka, memang kita amat perlukan seseorang untuk kita luahkan dan berkongsi rasa itu. Tetapi apabila disaat itu tiada seorang pun yang ada untuk kita, sakitnya...Tapi disaat itu juga lah aku tahu sesuatu. Maafkan aku kerana aku lupa siapa yang paling dekat dan siapa yang akan mendengar setiap rintihan aku walau apa jua keadaan. Siapa yang paling suka mendengar rintihan-rintihan aku, dan siapa juga yang tak akan sesekali meninggalkan aku yang berada dalam keadaan yang paling susah...Yang ALLAH, Maafkan hamba mu ini yang telah banyak melupakan mu..Sesungguhnya aku tidak layak untuk syurga mu, tapi aku tak pula sanggup untuk ke neraka mu ya allah. Kepada mu lah aku serah kan jiwa dan raga ku..Kepada mu lah satu-satunya tempat aku mengadu.

Thursday, 1 December 2011

Menghargai

Kita sangat sayang pada sesuatu yang susah untuk dapat dan kita berusaha bersungguh-sungguh untuk mendapatnya. Rasa sayang itu la rasa menghargai. Kita akan betul-betul jaga ia kerana kita tahu, amat susah untuk mendapatkannya. Sama la seperti lbuayah kita. Kebanyakan orang tidak menghargai mereka semasa mereka masih berada di depan kita. Orang seperti ini lah yang rugi kerana tidak menghargai mereka. Apabila ditarik nikmat ibu dan ayah, mula la kita rasa menyesal. Menyesal kerana tidak menjalankan tanggungjawab sebagai seorang anak. Jadi hargailah mereka selagi masih diberi peluang. Sama la juga dengan sahabat . Hargailah mereka yang sentiasa ada apabila kita susah dan senang. Sahabat yang macam ini lah sahabat yang paling susah untuk dicari.

Tuesday, 29 November 2011

Menguruskan hidup

Bismillahirahmanirahim... Setelah kita semua tetapkan matlamat dan cita-cita, datang lagi satu cabaran pada kita. Cabaran untuk menguruskan masa dan perkara-perkara yang akan kita buat untuk mencapai matlamat tersebut. Cabaran ini tidak boleh dipandang rendah dan diambil mudah. Dalam cabaran ini kita akan berdepan dengan masalah yang mungkin datang dari pembelajaran kita atau kehidupan peribadi. Ini akan menyulitkan kita. Kalau dipandang secara kasar hidup ini, belajar la yang paling penting. Bermula dari belajar, kita mahukan sijil, keputusan, dan ilmu yang baik. Dengan keputusan tersebut, kita memohon pekerjaan yang baik. Kerja yang baik akan membawa rezeki yang baik. Jadi dapat lah kita tangggung keluarga kita. Dengan pendapatan yang baik, kita akan mempunyai keyakinan untuk berumah tangga. Tanggungjawab kita juga untuk menanggung makan minum dan tempat tinggal untuk isteri dan anak-anak kelak. Kalau dipandang secara halus, perjalanan diatas bukan semudah yang disangka. Akan datang ujian yang bermacam-macam bentuk untuk menguji kita. Ujian ini akan berterusan sehingga la kita tiada nafas lagi. Biasanya ujian tersebut datang dari kehidupan peribadi kita. Kadang-kadang kita akan terasa sangat lemah, keliru dan tak boleh fikir apa-apa pun. Dalam keadaan macam ini la nilai persahabatan diperlukan sangat-sangat. Ada masa kita boleh berdiri dengan sendiri, tapi ada juga masa kita memerlukan bantuan orang lain untuk bangun kembali. Rumitnya hidup ini..Tapi kalau dipandang balik, difikir secara tenang cabaran ini lah yang banyak membantu kita untuk hidup. Kita dapat memilih jalan mana yang terbaik untuk diikuti berdasarkan pengalaman yang kita dapat.

Monday, 28 November 2011

Matlamat

Terasa sangat kat hati bila diberi peringatan oleh kakak aku. Orang lain tak boleh merubah diri kita , kita saja la yang boleh ubah diri kita dengan izin Allah. Orang lain hanya memberi sokongan, yang boleh membantu diri kita adalah KITA sendiri. Tetapkan matlamat kita dan cuba sedaya upaya capai matlamat tersebut. Orang yang hidup tanpa cita-cita dan matlamat sama la seperti orang buta yang berjalan-jalan di atas padang yang sangat luas. Berjalan-jalan hingga kepenatan tanpa mengetahui arah yang dituju disebabkan keadaan sekeliling tidak membantu. Alangkah ruginya orang macam ini. Selagi kita punya waktu, kita berusaha la mencari apa matlamat kita. Jangan sesekali berputus asa. Jangan fikir susah, nanti apa yang kita usahakan itu bertambah susah. Salah satu syarat untuk berjaya adalah gagal. Orang yang berjaya adalah orang yang bangkit dari kegagalan tersebut dan berusaha, berusaha, dan terus berusaha sehingga berjaya. Manakala orang gagal adalah orang yang berputus asa. Ini adalah perkongsian peringatan untuk diri aku dan mungkin untuk orang yang masih keliru kenapa dia berada di dunia ini..Jawapan untuk segala soalan adalah ilmu, dan ilmu ini datang dari belajar yang disertai dengan guru. Ilmu yang diajar guru ada keberkatannya. Jangan sesekali derhaka kepada guru, kerana jika guru tak halalkan ilmu yang diajarnya. Maka kita mendapat kerugian yang sangat besar kerana ilmu itu telah hilang keberkatannya.. Ranung-renungkan lah semua itu.

Sunday, 27 November 2011

Nikmat

Ketahuilah, dalam hidup ini..Kadang-kadang kita mendapat banyak apa yang tidak kita inginkan daripada apa yang kita inginkan. Apabila kita dapat apa yang kita inginkan, baru kita sedar kadang-kadang apa yang kita inginkan itu tidak dapat buatkan hidup kita lebih baik. Oleh itu, hargailah segala apa yang ada di hadapan kita..Bersyukurlah segala nikmat yang telah dianugerahkan pada kita.

Siapa aku

Siapa aku sebenarnya?...apa kelebihan aku?.. persoalan inilah yang bermain di fikiran ku, tapi masih tiada jawapannya. Aku dah bertahun-tahun mencari jawapan, tetapi sampai sekarang tidak ku temui. Aku cuba bertanya kepada orang lain, apa kelebihan aku..Tetapi dia tak dapat berikan jawapannya. Susahnya mencari kebenaran. Setiap hari aku mencari dan terus mencari..Apabila aku kenal seseorang, aku boleh nampak kelebihan dirinya berbanding orang lain walaupun satu. Bila aku renung diri aku pula, aku tak jumpa pun kelebihan itu walaupun satu. Setiap  perkara yang aku buat mesti ada orang lain yang dapat buat lebih baik dari aku..Jadi di mana lebihnya aku..Kadang-kadang, aku sendiri terasa penat mencari jawapan ini. Tapi keinginan untuk tahu itu sangat kuat..Ini yang menjadi semangat buat aku mencari makna hidup ini dan siapa aku sebenarnya.

Saturday, 26 November 2011

cinta selepas kahwin

     Sebelum ini, aku ada termimpi tentang berkahwin. Dalam mimpi itu, aku berkahwin dengan gadis pilihan emak aku. Aku tak beberapa kenal sangat gadis tersebut. Pernikahan kami pun nampak dalam keadaan terpaksa. Tapi keadaan masa tu agak kabur dan aku tak beberapa ingat dah.Yang aku tahu, aku dah lafaz nikah tersebut dan dia dah sah menjadi isteri aku. Mulanya aku tak rasa ada perasaan pada dia. Kami jalani kehidupan biasa suami isteri macam orang lain, tapi hati aku tak rasa apa-apa pun. Sehinggalah suatu hari...Berlaku pada waktu kami makan malam. Mulanya dia panggil aku untuk makan malam. Jadi aku pun pergi la. Kami makan atas lantai je walaupun ada meja makan. Yang menjadi keindahan malam tu adalah bila dia duduk depan aku dan aku terpandang wajahnya. hhhmmm...Terdiam aku seketika, panjang aku tarik nafas masa tu. Terlintas di hati aku mengatakan... Cantiknya isteri aku. Hati aku berdebar macam nak pecah. Terasa bahagia sangat di hati ni. Kenapa la aku tak sedar kehadiran dia sebelum ni. Ada sesuatu lagi yang aku masih ingat. Dia tengok aku pandang je pada dia, dan dia tanya kenapa? Aku jawab..Tak ada apa-apa..Hehe..Dengan muka penuh senyuman. Pandangan aku pada dia terus berubah masa tu. Dia ada cakap sesuatu lagi..Kalau nak dapat kan dia, aku kena la jadi orang baik-baik dulu..Tu pesan dia pada aku. Lepas ayat tu disebut, terus je aku terkejut dari tidur...Indahnya perasaan aku masa tu. Aku masih ingat lagi muka dia, tapi samar-samar. Aku tak tahu benar atau hanya mainan tidur mimpi tu. Tapi aku harap perasaan yang aku rasa tu benar. Terlalu bahagia..Aku harap dapat bertemu dengan jodoh aku secepat mungkin.

takut

Hari yang dijanjikan semakin dekat. Aku semakin takut. Cukupkah kelengkapan aku, persediaan aku untuk melalui hari tersebut. Dengan beberapa persediaan yang mengecewakan sebelum ini. Aku rasa diri ini masih banyak kekurangannya. Hei..Lemahnya aku.

Wednesday, 23 November 2011

sahabat Sejati...

Assalamualaikum...Untuk pagi ini, Aku ingin sampaikan sedikit pedoman daripada Iman Al-syafie yang berkait dengan sahabat sejati. Sebelum itu aku ada sesuatu nak kata..Mencari kawan adalah sangat mudah, tapi mencari sahabat sejati tersangatlah susah..Aku jenis yang mudah berkawan dengan sesiapa pun dan aku akui aku juga mempunyai sahabat sejati. Dimasa aku susah, aku boleh meminta pertolongan mereka, dan dimasa aku senang, aku boleh bergelak ketawa dengan mereka..Aku nampak macam mana sahabat aku betul-betul ikhlas dalam persahabatan kami..Tapi aku takut..Takut..Adakan aku dapat menjadi sahabat sejati kepada mereka?...


IMAM
Al-Syafie banyak memberi pedoman dalam memilih kawan. Beliau juga
mengakui sukar mencari sahabat sejati yang mahu berkongsi suka duka
bersama...Ketika
menilai sahabat sejati pada waktu susah, katanya: Kawan yang tidak
dapat dimanfaatkan ketika susah lebih mendekati musuh daripada sebagai
kawan....

Tidak
ada yang abadi dan tidak ada kawan yang sejati kecuali yang menolong
ketika susah....

Sepanjang hidup aku berjuang bersungguh-sungguh mencari
sahabat sejati hingga pencarianku melenakanku....


Kukunjungi seribu negara, namun tidak satu negara pun yang penduduknya
berhati manusia...
Imam Al-Syafie turut meminta kita berhati-hati
memilih sahabat kerana sahabat yang baik akan membawa ke arah kebaikan
dan begitu sebaliknya....
Katanya:
Jika seseorang tidak dapat menjaga nama baiknya kecuali dalam keadaan
terpaksa, tinggalkanlah dia dan jangan bersikap belas kasihan
kepadanya...Banyak orang lain yang dapat menjadi penggantinya. Berpisah
dengannya bererti istirehat....Dalam
hati masih ada kesabaran buat kekasih, meskipun memerlukan daya usaha
yang keras...Tidak semua orang yang engkau cintai, mencintaimu dan
sikap ramahmu kadangkala dibalas dengan sikap tidak sopan...Jika cinta
suci tidak datang daripada tabiatnya, tidak ada gunanya cinta yang
dibuat-buat.Tidak
baik bersahabat dengan pengkhianat kerana dia akan mencampakkan cinta
setelah dicintai....Dia akan memungkiri jalinan cinta yang terbentuk
dan akan menampakkan hal yang dulunya menjadi rahsia...Seseorang itu
juga dapat menundukkan musuhnya dengan menunjukkan rasa persahabatan.Imam
Al-Syafie dalam hal ini berkata: Ketika aku menjadi pemaaf dan tidak
mempunyai rasa dengki, hatiku lega, jiwaku bebas daripada bara
permusuhan....Ketika musuhku berada di hadapanku, aku sentiasa
menghormatinya... Semua itu kulakukan agar aku dapat menjaga diriku
daripada kejahatan....Aku nampakkan keramahan, kesopanan dan rasa
persahabatanku kepada orang yang kubenci, seperti aku nampakkan hal itu
kepada orang yang kucintai................................


Sunday, 20 November 2011

New technology (Maglev)

Maglev (derived from magnetic levitation), is a system of transportation that uses magnetic levitation to suspend, guide and propel vehicles from magnets rather than using mechanical methods, such as friction-reliant wheels, axles and bearings. Maglev transport is a means of flying a vehicle or object along a guideway by using magnets to create both lift and thrust, only a few inches above the guideway surface. High-speed maglev vehicles are lifted off their guideway and thus move more smoothly, quietly and require less maintenance than wheeled mass transit systems – regardless of speed. This non-reliance on friction also means that acceleration and deceleration can far surpass that of existing forms of transport. The power needed for levitation is not a particularly large percentage of the overall energy consumption; most of the power used is needed to overcome air resistance (drag), as with any other high-speed form of transport.

The highest recorded speed of a Maglev train is 581 km/h (361 mph), achieved in Japan by the CJR's MLX01 superconducting maglev in 2003, 6 km/h (3.7 mph) faster than the conventional TGV wheel-rail speed record.

 Watch this video
 


After look at this technology, do you think will it be possible to create flying car using this concept????

Feel alone


You are not alone. Muslims are not alone. We are not suffering in silence. There are millions of good people who are Muslim and non Muslim with beautiful hearts and minds. These are people who have supported us, individually and collectively, by checking up on us and making sure we are safe. These are individuals and organizations who have spoken up in defense of Muslims as we endured harassment and discrimination.We must think of them, talk to them, connect with them, and pray for them. Through our connections, we will break the chain of isolation that leads to depression and anxiety.

Stress

          The things that cross our minds and make us feel distressed are things in the past that have caused grief, things in the future that we are worried about, and things in the present which concern us. People react differently to stress and worries, depending on how many things are concerning them, whether the worry is continuous or not, and on whether they have faith in their hearts or are rebellious and sinful. We may describe people’s hearts as being of two types: either the heart is the throne of Allah, filled with light, life, happiness, joy and all the treasures of goodness; or it is the throne of syaitan, wherein is distress, darkness, death, grief, worry and anxiety.People’s worries and concerns will also differ, according to the differences in their motivations, circumstances and individual responsibilities.                

Examples of different kinds of stress


Kinds of anxieties that may result from committing sin include: the distress suffered after shedding blood wrongfully; or the anxiety of a woman who is pregnant as a result of fornication or adultery
  
Some kinds of anxiety result from fears about what may lie ahead in the future, for example a father may be worried about what will happen to his children after he dies, especially if they are weak and he has nothing to leave behind for them.

Kinds of distress that result from wrongful treatment at the hands of others include that suffered because of mistreatment by one's own relatives, as the poet said: “The wrong suffered at the hands of those who are closely-related is more painful to bear than a blow from a powerful sword.”
 
Distress suffered because of the calamities that happen in this world include: chronic or serious diseases, disobedience of children towards their parents, hostility on the part of one’s wife or mistreatment on the part of one’s husband.

Saturday, 19 November 2011

Tuesday, 15 November 2011

series and parallel circuit

Series circuits


Series circuits are sometimes called current-coupled or daisy chain-coupled. The current in a series circuit goes through every component in the circuit. Therefore, all of the components in a series connection carry the same current. There is only one path in a series circuit in which the current can flow.
A series circuit's main disadvantage or advantage, depending on its intended role in a product's overall design, is that because there is only one path in which its current can flow, opening or breaking a series circuit at any point causes the entire circuit to "open" or stop operating. For example, even one of the light bulbs in an older-style string of Christmas tree lights burns out or is removed, the entire string becomes inoperable until the bulb is replaced.

Resistors

The total resistance of resistors in series is equal to the sum of their individual resistances:
This is a diagram of several resistors, connected end to end, with the same amount of current through each.
R_\mathrm{total} = R_1 + R_2 + \cdots + R_n

Electrical conductance presents a reciprocal quantity to resistance. Total conductance of a series circuits of pure resistors, therefore, can be calculated from the following expression:
\frac{1}{G_\mathrm{total}} = \frac{1}{G_1} + \frac{1}{G_2} + \cdots + \frac{1}{G_n}.
For a special case of two resistors in series, the total conductance is equal to:
G_{total} = \frac{G_1 G_2}{G_1+G_2}.

Inductors

Inductors follow the same law, in that the total inductance of non-coupled inductors in series is equal to the sum of their individual inductances:
A diagram of several inductors, connected end to end, with the same amount of current going through each.
L_\mathrm{total} = L_1 + L_2 + \cdots + L_n
However, in some situations it is difficult to prevent adjacent inductors from influencing each other, as the magnetic field of one device couples with the windings of its neighbours. This influence is defined by the mutual inductance M. For example, if two inductors are in series, there are two possible equivalent inductances depending on how the magnetic fields of both inductors influence each other.
When there are more than two inductors, the mutual inductance between each of them and the way the coils influence each other complicates the calculation. For a larger number of coils the total combined inductance is given by the sum of all mutual inductances between the various coils including the mutual inductance of each given coil with itself, which we term self-inductance or simply inductance. For three coils, there are six mutual inductances M12, M13, M23 and M21, M31 and M32. There are also the three self-inductances of the three coils: M11, M22 and M33.
Therefore
Ltotal = (M11 + M22 + M33) + (M12 + M13 + M23) + (M21 + M31 + M32)
By reciprocity Mij = Mji so that the last two groups can be combined. The first three terms represent the sum of the self-inductances of the various coils. The formula is easily extended to any number of series coils with mutual coupling. The method can be used to find the self-inductance of large coils of wire of any cross-sectional shape by computing the sum of the mutual inductance of each turn of wire in the coil with every other turn since in such a coil all turns are in series.

Capacitors

See also Capacitor networks
Capacitors follow the same law using the reciprocals. The total capacitance of capacitors in series is equal to the reciprocal of the sum of the reciprocals of their individual capacitances:
A diagram of several capacitors, connected end to end, with the same amount of current going through each.
\frac{1}{C_\mathrm{total}} = \frac{1}{C_1} + \frac{1}{C_2} + \cdots + \frac{1}{C_n}.

Switches

Two or more switches in series form a logical AND; the circuit only carries current if all switches are 'on'. See AND gate.

Cells and batteries

A battery is a collection of electrochemical cells. If the cells are connected in series, the voltage of the battery will be the sum of the cell voltages. For example, a 12 volt car battery contains six 2-volt cells connected in series.

Parallel circuits

If two or more components are connected in parallel they have the same potential difference (voltage) across their ends. The potential differences across the components are the same in magnitude, and they also have identical polarities. The same voltage is applicable to all circuit components connected in parallel. The total current is the sum of the currents through the individual components, in accordance with Kirchhoff’s current law.

Resistors

The current in each individual resistor is found by Ohm's law. Factoring out the voltage gives
I_\mathrm{total} = V\left(\frac{1}{R_1} + \frac{1}{R_2} + \cdots + \frac{1}{R_n}\right).
To find the total resistance of all components, add the reciprocals of the resistances Ri of each component and take the reciprocal of the sum. Total resistance will always be less than the value of the smallest resistance:
A diagram of several resistors, side by side, both leads of each connected to the same wires.
\frac{1}{R_\mathrm{total}} = \frac{1}{R_1} + \frac{1}{R_2} + \cdots + \frac{1}{R_n}.
For only two resistors, the unreciprocated expression is reasonably simple:
R_\mathrm{total} = \frac{R_1R_2}{R_1+R_2} .
This sometimes goes by the mnemonic "product over sum".
For N equal resistors in parallel, the reciprocal sum expression simplifies to:
\frac{1}{R_\mathrm{total}} = \frac{1}{R} \times N.
and therefore to:
{R_\mathrm{total}} = \frac{R}{N}.
To find the current in a component with resistance Ri, use Ohm's law again:
I_i = \frac{V}{R_i}\,.
The components divide the current according to their reciprocal resistances, so, in the case of two resistors,
\frac{I_1}{I_2} = \frac{R_2}{R_1}.
An old term for devices connected in parallel is multiple, such as a multiple connection for arc lamps.
Since electrical conductance G is reciprocal to resistance, the expression for total conductance of a parallel circuit of resistors reads:
{G_\mathrm{total}} = {G_1} + {G_2} + \cdots + {G_n}.
The relations for total conductance and resistance stand in a complementary relationship: the expression for a series connection of resistances is the same as for parallel connection of conductances, and vice versa.

Inductors

Inductors follow the same law, in that the total inductance of non-coupled inductors in parallel is equal to the reciprocal of the sum of the reciprocals of their individual inductances:
A diagram of several inductors, side by side, both leads of each connected to the same wires.
\frac{1}{L_\mathrm{total}} = \frac{1}{L_1} + \frac{1}{L_2} + \cdots + \frac{1}{L_n}.
If the inductors are situated in each other's magnetic fields, this approach is invalid due to mutual inductance. If the mutual inductance between two coils in parallel is M, the equivalent inductor is:
\frac{1}{L_\mathrm{total}} = \frac{L_1+L_2-2M}{L_1L_2-M^2 }
If L1 = L2
 L_{total} = \frac{L+M}{2}
The sign of M depends on how the magnetic fields influence each other. For two equal tightly coupled coils the total inductance is close to that of each single coil. If the polarity of one coil is reversed so that M is negative, then the parallel inductance is nearly zero or the combination is almost non-inductive. It is assumed in the "tightly coupled" case M is very nearly equal to L. However, if the inductances are not equal and the coils are tightly coupled there can be near short circuit conditions and high circulating currents for both positive and negative values of M, which can cause problems.
More than three inductors becomes more complex and the mutual inductance of each inductor on each other inductor and their influence on each other must be considered. For three coils, there are three mutual inductances M12, M13 and M23. This is best handled by matrix methods and summing the terms of the inverse of the L matrix (3 by 3 in this case).
The pertinent equations are of the form: v_{i}=\sum_{j} L_{i,j}\frac{di_{j}}{dt}

Capacitors

Capacitors follow the same law using the reciprocals. The total capacitance of capacitors in parallel is equal to the sum of their individual capacitances:
A diagram of several capacitors, side by side, both leads of each connected to the same wires.
C_\mathrm{total} = C_1 + C_2 + \cdots + C_n.
The working voltage of a parallel combination of capacitors is always limited by the smallest working voltage of an individual capacitor.

Switches

Two or more switches in parallel form a logical OR; the circuit carries current if at least one switch is 'on'. See OR gate.

Cells and batteries

If the cells of a battery are connected in parallel, the battery voltage will be the same as the cell voltage but the current supplied by each cell will be a fraction of the total current. For example, if a battery contains four cells connected in parallel and delivers a current of 1 ampere, the current supplied by each cell will be 0.25 ampere. Parallel-connected batteries were widely used to power the valve filaments in portable radios but they are now rare.

Combining conductances

From Kirchhoff's circuit laws we can deduce the rules for combining conductances. For two conductances G1 and G2 in parallel the voltage across them is the same and from Kirchoff's Current Law the total current is
I_{Eq} = I_1 + I_2.\ \,
Substituting Ohm's law for conductances gives
G_{Eq} V = G_1 V + G_2 V\ \,
and the equivalent conductance will be,
G_{Eq} = G_1 + G_2.\ \,
For two conductances G1 and G2 in series the current through them will be the same and Kirchhoff's Voltage Law tells us that the voltage across them is the sum of the voltages across each conductance, that is,
V_{Eq} = V_1 + V_2.\ \,
Substituting Ohm's law for conductance then gives,
\frac {I}{G_{Eq}} = \frac {I}{G_1} + \frac {I}{G_2}
which in turn gives the formula for the equivalent conductance,
\frac {1}{G_{Eq}} = \frac {1}{G_1} + \frac {1}{G_2}.
This equation can be rearranged slightly, though this is a special case that will only rearrange like this for two components.
G_{Eq} = \frac{G_1 G_2}{G_1+G_2}.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...