OnlineLahTauke! Bring Your Business Online!

Sunday, 27 May 2012

AL-'AZIIZ. AL-QADIIR, AL-QAADIR, AL-MUQTADIR, AL-QAWIY, AL-MATIIN


Sambungan kedua, Di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya adalah: Pertama, anda melihat bumi dalam keadaan tandus, kemudian ketika hujan turun padanya, maka ia menjadi subur, serta menumbuhkan pelbagai jenis tumbuh-tumbuhan yang indah.  

Kedua, adanya kejadian-kejadian yang menimpa umat yang melakukan pembohongan, orang yang berbuat kufur, penuh kezaliman yang terdiri daripada pelbagai bentuk bencana dan seksaan ditimpakan kepada mereka. Sesungguhnya tipudaya mereka, usaha pembohongan mereka, harta benda dan kekayaan mereka serta perajurit yang diperkuatkan dengan benteng-benteng mereka tidak mampu sedikit pun membendung seksa yang datangnya daripada Allah. Apalagi kejadian-kejadian yang terjadi di masa sekarang ini. Sebab kekuatan yang menakjubkan, keperkasaan yang membanggakan di mana umat manusia dewasa ini telah mampu menyusun dan menciptakannya, sebenarnya berasal daripada qudrat (kuasa) Allah yang memberikan kepada mereka, yang diajarkan kepada mereka sebelum mereka memiliki perngetahuan tentang itu.

Ketiga, di antara tanda-tanda kebesaran dan kuasa Allah adalah bahawa sesungguhnya kekuatan, kekuasaan, dan kecanggihan teknologi mereka sama sekali tidak mampu menolong mereka dalam membendung musibah yang menimpa mereka. Sama ada berupa bencana dan seksaan ataupun pelbagai kerosakan lainnya. Meskipun mereka berusaha keras untuk memenuhi perkara itu. Tetapi ketentuan Allah lah yang pasti menang kerana kekuasaan-Nya mencakupi beberapa unsur alam bahagian atas mahupun unsur alam bahagian bawah.

Tamat sambungan kedua..
Terima kasih.. salam dari pantai timur.
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...