OnlineLahTauke! Bring Your Business Online!

Friday, 8 June 2012

Improve Transmission Line Performances


Assalamualaikum dan salam sejahtera.. Asyik post pasal segmen dan giveaway sahaja.. Rasa boring pulak. Jadi malam ini aku nak ceritakan sedikit pasal PBL( problem based learning ) yang memeningkan kepala ini. Markah pbl ni bukannya banyak sangat pun, tapi akibat lecture punya lah bersemangat lebih, kitorang kena juga buat sebaik mungkin. Salah sikit je habis.

Ini soalan pbl itu;

As an electrical engineer of transmission division in Hi- Power utility at Johor, our group needs to come-up with the best proposal and design to improve the bad transmission line performance that has been detected in 500kV, 300km transposed line connecting Bukit Batu and Tanjung Bin with given positive-sequence impedance and admittance as below:
z = 0.0188 + j0.4303 Ω/km
y = j3.363 x 10-6 S/km.

Untuk selesaikan masalah yang diberikan, kami menggunakan 2 cara iaitu calculation dan simulation menggunakan power world software. Dibawah adalah flowchart cara kami selesaikan masalah tersebut.
Kami menggunakan 2 teknik untuk meningkatkan lagi Transmission line performance iaitu shunt compensation technique dan series compensation technique. Compensation technique sangat penting untuk menganalisa transmission line. Compensation technique boleh digunakan untuk mengekalkan prestasi baik transmission line di bawah keadaan mantap negeri operasi biasa. Peningkatan transmission line dengan menggunakan teknik ini termasuklah peningkatan pada voltage regulation dan loadability.

Terima kasih.. salam dari pantai timur.


Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...