OnlineLahTauke! Bring Your Business Online!

Monday, 16 July 2012

Single Phase Domestic Wiring - Kursus Amalan kejuruteraan

Assalamualaikum dan salam sejahtera.. Bagi group 7, kitorang kena buat Single Phase Domestic Wiring, FKE.. Kenapa kitorang kena belajar perkara-perkara ini?? Sebabnya adalah;

  1. To understand the concept in single-phase and the components involved
  2. Practice with actual experience in wiring work especially in single phase domestic wiring supply
  3. To carry out testing and commissioning of the wiring installation.

INSTRUCTORS:
Mohd Shahril Bin Ahmad Khiar
Dr Gan Chin Kim
Mohd Safirin Bin Karis
Mohamad Faizal Bin Baharom
Anis Niza Binti Ramani
Siti Azura Binti Ahmad Tarusan

Beruntung juga dapat masuk UTeM sebenarnya kerana banyak practical yang dipelajari.. Tak adalah asyik dengan Teori sahaja.. Untuk Wiring ini, mula-mula nampak mudah.. Tetapi apabila dah buat, memang sangat mencabar... Masalahnya utama yang timbul untuk hari ini adalah menebuk lubang. Kayu papan tu punyalah keras sampai langsung tak gerak skru itu.. Stress nak tebuk lubang itu.. Tetapi nasib baik ada jalan penyelesaiannya.. Sebenarnya, pada papan itu dah ada lubang yang khas untuk setiap peralatan yang digunakan. Bagi yang belum buat, korang cari je lubang yang dah sedia ada. Tak payah penat-penat nak tebuk lubang. 

Selepas itu, ikut je lab sheet yang sedia ada.. Pastikan wiring ini mengikut pelan yang telah diberikan. Satu-satunya perkara yang boleh diabaikan dalam pelan itu adalah panjang wire.. Yang lain, kena ikut pelan tersebut. 


Peringatan Penting - Pastikan toolbox dan peralatan seperti skru driver dan cutting tool ada setiap seorang. Kalau tak susah nak buat wiring. 

Terima kasih.. salam dari pantai timur.

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...