OnlineLahTauke! Bring Your Business Online!

Wednesday, 3 October 2012

EVerGREEN UTeM is The Best

Assalamualaikum dan salam sejahtera..


Seperti mana yang telah saya uwar-uwarkan sebelum ini, EVerGREEN UTeM sudah bersedia untuk beraksi di litar sepang Malaysia. EVerGREEN adalah nama pasukan Universiti Teknikal Malaysia Melaka yang menyertai Proton Green Mobility Challenge 2012 (PGMC). 

Kesan rumah hijau dan peningkatan harga minyak menyebabkan alternative membina kenderaan elektrik/Electric vehicle (EV) semakin meningkat. Kenderaan EV ini menggunakan bateri sebagai kuasa untuk mengerakkan Electrical Engine yang telah ditukar daripada conventional internal combustion engine vehicle (ICEV).

Proton Green Mobility Challenge 2012 (PGMC) bertujuan memperkenalkan teknologi hijau yang mewakili masa depan kejuruteraan automotif. Inisiatif ini adalah selaras dengan ikrar oleh Kerajaan Malaysia semasa Deklarasi Copenhagen, untuk mengurangkan gas rumah hijau sebanyak 40% datang tahun 2020.

MPPG 2012 (cabaran) terutamanya mensasarkan penyertaan komuniti penyelidikan tempatan termasuk graduan pos dan mahasiswa daripada institusi terpilih pengajian tinggi di Malaysia / universiti - kedua-dua tempatan dan asing . Sejumlah Sepuluh (10) daripada Sembilan belas (19) pasukan dari pelbagai universiti telah disenarai pendek untuk bersaing dalam cabaran berdasarkan pembentangan kepada Jawatankuasa Teknikal mereka.

Ingin tahu lebih lanjut, Layari laman web rasmi EVerGREEN  http://www.utem.edu.my/protonaim_pgmc2012/index.html atau like facebook page http://www.facebook.com/PGMC.EVerGREEN.UTeM?ref=stream.

Terima kasih..salam dari pantai timur.
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...