OnlineLahTauke! Bring Your Business Online!

Thursday, 25 October 2012

Hari Raya Aidiladha

Assalamualaikum dan salam sejahtera..


" Selamat menyambut Hari Raya Aidiladha 10 zulhijjah kepada semua umat islam. Ampun maaf atas segala kesilapan yang telah saya lakukan sama ada secara sengaja atau pun tidak disengajakan. Apa yang baik itu datangnya dari Allah dan apa yang kurang itu datangnya dari kelemahan diri saya sendiri. ".  ^_^


Marilah kita sama-sama memeriahkan Hari Raya Aidiladha ini dengan saling maaf memaafi kesilapan antara satu sama lain." Buang yang keruh, ambil yang jernih. " Kita sesama islam adalah bersaudara walaupun berlainan warna kulit, bahasa atau darjat.


Selepas selesai solat sunat aidiladha, sama-sama lah kita mengerjakan salah satu keistimewaan Hari Raya Aidiladha ini iaitu Ibadat Korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari sahaja iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan Khutbah Aidiladha sehingga sebelum tenggelamnya matahari pada hari ke-13 zulhijjah. Ibadah Korban ini boleh dilakukan pada 10, 11, 12 atau siang 13 zulhijjah. Semua hari-hari ini dipanggil Hari Tasyrik.

Terima kasih.. salam dari pantai timur.
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...