OnlineLahTauke! Bring Your Business Online!

Saturday, 13 October 2012

Teruknya Hasad Dengki

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

troll

"Apabila kita melihat orang lain berjaya, kita rasa dengki. Apabila melihat orang lain jatuh kita rasa gembira". Teruknya sikap ini. Seboleh-bolehnya aku nak buang sikap buruk ini sejauh yang mungkin sehingga aku langsung tidak mengenal apa itu dengki. Sikap dengki ini hanya mendatangkan keburukan kepada diri kita semua. Sikap dengki ini juga boleh menyebabkan kita saling bermusuhan dengan kawan dan saudara kita sendiri.

Islam mengajar kita semua agar saling bersaudara kerana Allah. Islam mewajibkan kita mencintai saudara-saudara mereka seperti mana kita mencintai diri sendiri. Sabda Nabi Muhammad S.A.W dalam hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim :

لَا يُؤْمِنُ أَحَدُكُمْ حَتَّى يُحِبَّ لِأَخِيهِ مَا يُحِبُّ لِنَفْسِهِ


Maksudnya : " Tidak sempurna iman seseorang daripada kamu sehingga ia mengasihi saudaranya sepertimana dia mengasihi dirinya sendiri".

Berdasarkan hadis tersebut, Sempurnakah iman kita semua jika di dalam hati ini ada rasa iri hati dan dengki dengan kejayaan dan kelebihan yang dikecapi oleh kawan-kawan dan saudara kita sehingga kita terniat untuk merosakkannya??

dengki

wallahualam
Terima kasih..salam dari pantai timur.


Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...