OnlineLahTauke! Bring Your Business Online!

Monday, 31 December 2012

Backscatter X-ray - Pengimbas Mendedahkan Badan

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Dalam mencari idea untuk update blog pada penghujung tahun 2012 ini, aku terpandang satu mesin yang agak menarik. Alat ini dinamakan Backscatter X-ray. Teknologi Backscatter X-ray ini adalah teknologi pengimejan yang amat maju dari mesin x-ray scanner yang sebelum-sebelum ini. Mesin sinar x-ray lama mengesan bahan-bahan keras dan lembut oleh perubahan dalam penghantaran melalui sasaran. Sebaliknya, backscatter X-ray mengesan radiasi yang mencerminkan dari sasaran.

Teknologi ini adalah salah satu daripada dua jenis teknologi pengimejan seluruh badan yang digunakan untuk melaksanakan imbasan penuh badan penumpang penerbangan untuk mengesan senjata tersembunyi, alat, cecair, narkotik, mata wang, dan barang seludup lain. Mesin body scanner ini banyak digunakan di lapangan terbang terutamanya di US.


Pengunaan teknologi ini telah mendapat banyak kritikan kerana bukan sahaja mesin ini mendedahkan pengguna kepada sinaran radiasi, tetapi mesin ini turut mendedahkan bahagian tubuh badan kepada pegawai keselamatan. Ikuti temuramah di bawah ini.


" Science without religion is lame. Religion without science is blind ". 
From Albert Einstein

Terima kasih.. salam dari pantai timur.
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...