OnlineLahTauke! Bring Your Business Online!

Saturday, 22 December 2012

Tutorial Tukar Domain.my

Assalamualaikum dan salam sejahtera..



Sebelum ini aku dah berjaya tukarkan domain blog ini daripada domain blogspot kepada domain.my tanpa sebarang masalah. Semuanya disebabkan ada kawan blogger yang sudi ajar aku cara betul untuk tukarkan domain.my. Sekarang ini giliran aku pula untuk ajar korang macam mana nak tukarkan domain ini.

Step pertama : Email dari domreg

Selepas pendaftaran, permohonan korang akan diproses dalam masa 24-48 jam waktu berkerja. Setelah diproses, akan ada 3 email yang sampai dari domreg. Email yang ketiga ini memerlukan kita tekan link diberi untuk mendapatkan email yang ke-4. Follow step dalam tutorial email dari domreg ini.

Step kedua : Tukar Domain Blogspot kepada Domain.my

Setelah itu, korang perlu ikut step-step untuk menukar domain seperti mana yang telah diajar oleh Cik Innanie Ariffin. klik sini untuk Tutorial Tukar Domain. Tutorial ini agak susah difahami jika tidak dibaca betul-betul. Jadi apa kata korang compare tutorial ini dengan tutorial lengkap tukar domain dari syida.

Satu peringatan penting apabila ikut tutorial dari syida. Apabila sampai ke langkah ke-7. Korang tak perlu delate line yang ada nama domain korang. nanti ada masalah.

Peringatan untuk tutorial dari Cik innanie pula adalah, apabila sampai ke sini.


korang tak perlu masukkan cname pertama tersebut. Biasanya sudah ada di dalam kotak itu. Apa yang korang perlu buat adalah memasukkan terus cname kedua dalam kotak ini dan save. Ikut langkah seterusnya.

Selepas itu siaplah domain kita..

Tutorial untuk tukar url Blog di Nuffnang ada disini. Tekan sahaja untuk tukar.

Terima kasih.. salam dari pantai timur.


Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...