OnlineLahTauke! Bring Your Business Online!

Wednesday, 11 December 2013

Entri Pada Tarikh 11/12/13

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Apa khabar semua?

Apa khabar semua? .^_^.  Bertemu kembali kita di alam maya ini. Sekarang ni aku dah boleh rasa kenapa ramai blogger-blogger yang sama generasi dengan aku semakin kurang aktif berblog. Semuanya sibuk dengan dunia luar atau dunia realiti.

Macam aku ni, sibuk dengan hal-hal di universiti dan games. ^_+.. Tambahan lagi berada di tahun akhir dan di penghujung sem. Semua kerja nak kena buat dan hantar sebelum berakhirnya minggu ke-14. Pening, pening...

Apa pon.. aku nak ambil peluang untuk tulis entri pada hari istimewa ni.. Hmmm.. istimewa ke tarikh 11/12/2013?

Pada aku tarikh ni tak ada maknanya pun melainkan untuk mengucapkan syukur kepada Allah akan nikmat kehidupan, kesihatan, kebahagian hidup pada hari ini dan juga untuk mengabdikan diri dalam mencari ilmu yang berkat dan beribadah kepadanya.

Senang je cakap, tapi nak laksanakan semua itu memang penuh dengan dugaan dan cabaran.. ^_^. hehe

Dan semalam selepas berdetiknya jarum jam pukul 12, laman sosial menjadi agak kecoh. Apa taknya semua orang tak kira lelaki mahupun perempuan update status pasal meluahkan perasaan cinta cintun antara satu sama lain. Semuanya nak mencatat sejarah dengan mengambil tarikh yang unik ini sebagai titik permulaan. Tak kurang juga orang yang offer untuk ditackle oleh insan-insan yang kesunyian di facebook.Well, Apa yang aku boleh katakan adalah "Good luck dan selamat berjaya ".

Agak-agak ada tak orang yang ambil peluang pada tarikh hari ini untuk mengakhiri sesuatu hubungan??

Sebelum aku menutup entri ini, aku nak juga ucapkan selamat pengantin baru buat Rozita Che Wan dan Suaminya Zain Saidin dan buat seluruh mempelai yang disatukan hari ini. Semoga mereka berbahagia hingga ke akhir hayat.. ^_^




Sumber - rotikaya


Terima kasih.. salam dari pantai timur.


Saturday, 7 December 2013

Indahnya Bersahabat

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

feeling


Malam ni rasa nak luahkan sedikit perasaan.. Hehe.. Bukan perempuan je yang patut luah perasaan ok, lelaki pun sekali sekala kena jugak curah apa yang terbuku di dalam hati ini. ^_^

Hmmm... Macam mana nak start ya.. Haha.. Aku dah kekok nak bercakap pasal perasaan ni. Dah lama sangat menyepi.

Aku masih ingat kata-kata kawan aku dulu.. "Hargailah sahabat yang mendengar masalah kamu kerana kelak, apabila dia menghilang baru kamu rasa menyesal".

Kata-kata kat atas ada betulnya..

" Sahabat adalah kawan kita yang sentiasa bersama mengharungi cabaran dan dugaan sama ada dalam gembira ataupun duka. Sahabat jugalah menjadi tempat untuk kita bercerita dan sahabat jugalah yang menjadi penawar luka di hati kita. Sahabat yang baik akan memberi teguran dan nasihat jika kita lalai. Dan mereka menyayangi diri kita seperti mana mereka menyayangi diri sendiri. "

Bersahabat itu amat indah, bila mana niat kita itu ikhlas hanya kepada yang esa..

Hargailah sahabat yang berada disisi kita itu.. Mungkin ramai yang tak menyedari, tetapi sahabat yang baik adalah sahabat yang menjadi saingan, dan kadang-kadang menyakitkan hati dalam hidup kita. ^_^

Terima kasih.. salam dari pantai timur


Video Assingement Hubungan Etnik (HE)

Assalamualaikum dan salam sejahtera..



Malam ini aku nak berkongsi satu video atas permintaan rakan-rakan sekelas.. ^_^. Video ini adalah Assingment untuk subject Hubungan Etnik. Video ni tak adalah hebat sangat pun. Simple dan low cost.. Cost almost zero.. haha.

First time berlakon bersama budak-budak rumah.. Semuanya adalah candid. Malu kot.. Haha.. Tapi just try for the best. Filem pendek ini mengisahkan sikap prihatin terhadap masyarakat sekeliling. Sinopsis filem ni senang je nak faham.. Dan side effect seperti gelak tu.. Rasanya classmate aku je yang tahu.. Cuba dengar dan teka siapa dia.... Hehe.

Selamat menonton



Terima kasih.. salam dari pantai timur.

Sunday, 1 December 2013

Nyawa-nyawa Ikan

Assalamualaikum dan salam sejahtera..


smile

Hehehe... Walaupun aku dah kata blog ini kembali bernyawa sebelum ini tetapi hakikatnya, realiti, kenyataannya, pokok pangkalnya, ect... "Nyawa itu adalah nyawa-nyawa ikan". Menjadi pelajar tahun akhir.... Faham-faham je la.. ^_^

Aku sebenarnya tak ada idea nak menulis panjang-panjang entri ini.. Apa kata kita dengar lagu ni. Aku dan lagu ini ada kenangan yang manis semasa berkerja di SABASUN. 




Assalamu Alayka - Lyrics:

My heart is so full of longing
I wish to be close to my Beloved
I dream to walk in the streets of Medina
And to quench the thirst of my spirit
By visiting you O Muhammad!

Chorus:

Assalamu alayka ya
Ya Rasool Allah
Assalamu Alayka ya habibi
Ya Nabiy Allah

Assalamu alayka ya
Ya Rasool Allah
Assalamu Alayka ya habibi
Ya Nabiy Allah, ya Rasool Allah

I left all my troubles and worries
As I entered your Mosque so gently
And as I finally stood there before you
I couldn't stop my tears from falling
In your presence O Muhammad!

Chorus

O Taiba your breeze is so blessed
Indeed it brought life back to my spirit
I've left my heart with my beloved
Sending blessings on Muhammad

Chorus

Credit to maherzaintube


Terima kasih.. Salam dari pantai timur

Friday, 11 October 2013

Blog Infinity Kembali Bernyawa

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Blog, Infinity, Kembali, Bernyawa


Hehe.. Sudah sebulan aku tinggalkan blog ini. Semuanya sebab rasa malas dan tak tahu macam mana nak menguruskan kehidupan sebagai pelajar tahun akhir.

Malam ini aku bersemangat semula nak menulis selepas membaca blog Bro Framestone. Disitu ada disertakan ciri-ciri yang perlu ada untuk menjadi blogger yang bagus. Nak tahu, bacalah... ^_^

Sebenarnya banyak perancangan untuk blog ini gagal.. Yang jelas dan lagi nyata adalah Penjelasan Asmaul Husna. Ada banyak lagi 99 nama Allah yang aku ingin tulis dan kongsi tetapi tidak kesampaian. Jadi aku minta maaf banyak-banyak diatas kekurangan diri aku ini.

Melangkah tahun akhir ini banyak cabarannya. Salah satunya adalah FYP ( Final Year Project ) atau lebih dikenali sebagai PSM. Tajuk PSM aku untuk degree adalah " Simulation Of Beta Type Stirling Engine Parabolic Dish For Malaysia Enviroment ".

Project ini adalah Project Green Technology yang menggunakan konsep solar power system tetapi ianya berbeza dengan teknologi PV solar yang sedia ada sekarang.

Butiran pasal projek ini akan menyusul sepanjang tahun ini.... ^_^..




Proses pemindahan tenaga daripada haba kepada tenaga mekanikal

Terima kasih.. salam dari pantai timur.


Monday, 5 August 2013

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2013

Assalamualaikum dan salam sejahtera..


Tinggal beberapa hari sahaja lagi untuk kita menyambut kemenangan setelah melalui bulan ramadan. Sedar tak sedar masa berlalu dengan sangat cepat sampai kita masih ingat kita pernah menyebut.. " Dah dekat dengan bulan puasa ni ". Masa tidak akan pernah berhenti nak menoleh ke belakang.. Semuanya bergantung kepada kita untuk menoleh ke belakang ataupun terus kehadapan.

Bulan ramadan yang penuh dengan barakah ini akan meninggalkan kita tidak lama lagi. Sebagai peringatan buat kita semua terutamanya diri saya.. " Ambil lah peluang dalam masa-masa yang terakhir ini untuk kita mempertingkatkan ibadat dan ketakwaan kepada Allah s.w.t. Pohonlah keampunan dan kemaafan di atas segala dosa-dosa besar dan kecil yang pernah kita lakukan, moga-moga diampunkan oleh Allah s.w.t. "

Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk memohon maaf zahir dan batin di atas segala perbuatan saya sama ada yang terkeluar dari mulut ataupun anggota badan ini. Banyak lagi kelemahan diri saya ini yang perlu diperbaiki. Saya juga ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada seluruh umat islam didunia ini.

Terima kasih.. salam dari pantai timur.


Tuesday, 16 July 2013

Latihan Industri Di Syarikat Air Terengganu

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Apa khabar kawan-kawan semua? .. ^_^ .. maaf la sebab dah lama tak update blog ini. Saya lama tak update bukannya sebab malas atau sudah boring dengan berblog ini tetapi disebabkan dengan Latihan industri/praktikal yang sedang saya lakukan di Syarikat Air Terengganu ( SATU ).

* atau lebih tepat lagi kat rumah tiada line internet. haha.. ^_+

Apa pun memang benar saya sedang melalui minggu keempat latihan industri di syarikat air. Saya belajar di Universiti ambil jurusan elektrik kuasa industri tetapi mesti korang tertanya-tanya, 

Kenapa saya minta LI di tempat orang kimia kan?? sampaikan Lecture saya ada tanya semasa pendaftaran tempat LI, Apa yang kamu nak belajar di Syarikat Air ini Lokman??

Haaa.. Hari ini saya nak terangkan jawapannya dan kenapa orang elektrik boleh masuk mana-mana syarikat pun..

Yang sebenarnya dalam syarikat air, elektrik la yang memainkan peranan yang paling penting dalam sistem syarikat ini. Peranan penting ini boleh diterangkan dengan penggunaan hampir 90% elektrik di dalam sistem pengagihan air daripada air sungai kepada logi rawatan air bersih dan seterusnya kepada pengguna.

Mesti korang tertanya-tanya lagi.. Bagaimana air paip yang kita guna hari-hari itu dihasilkan.. Betul tak?? hehehe..

Sabar... ^_^ .. Dalam ni semuanya ada.

Mari kita mulakan dengan elektrik dulu.. Elektrik ini akan memberikan voltage dan current kepada 3 phase induction motor untuk mengepam air dan menghantarnya ke logi rawatan air. Disini kita boleh katakan, tanpa elektrik.. Tiadalah fungsi orang bahagian mekanikal, kimia mahupun sivil.


Pam Intake untuk menyedut air sungai dan menghantarnya ke logi rawatan air bersih

Seterusnya air sungai itu akan sampai ke logi rawatan air bersih untuk diproses agar ph, kekeruhan dan sebagainya mencapai tahap yang dibenarkan. Penerangan pasal ni saya tak boleh panjangkan sebab tak ada ilmu lagi pasal penggunaan bahan kimia untuk membersihkan air tersebut. Jika ada yang satu tahu, nanti saya kongsikan bersama.



Air sungai dihantar kesini




Dan melalui peringkat-peringkat pembersihannya..

Semasa proses ini juga la elektrik memainkan peranannya menggerakkan motor untuk menyalurkan bahan-bahan kimia tersebut. Setelah air sungai itu melalui semua peringkat dan menjadi air bersih, seterusnya pam dibawah akan menghantar air bersih tersebut ke Tangki di atas bukit.


Pam air bersih

Lihatlah sekali lagi, elektrikal amatlah penting untuk menghidupkan pam yang menggunakan high voltage ( 6.6kV ) seperti di dalam gambar di atas. Setakat yang saya satu, air bersih yang telah dibawa ke tangki oleh pam di atas akan diagihkan kepada pengguna melalui sistem semula jadi iaitu menggunakan graviti. 

Jadi macam itulah bagaimana air yang kita gunakan hari-hari terhasil. 

Terang lagi bersuluh yang elektrik adalah nadi bagi syarikat air ini. Jikalau pam-pam diatas mengalami masalah elektrikal, sudah pasti pengguna tidak akan mendapat air secukupnya. 

Moralnya, jangan kita buat andainya awal bagi sesebuah syarikat selagi kita tidak berkerja disana. Seperti syarikat air ini. Orang nampak bahagian kimia lah yang menguasai syarikat ini, tetapi realiti adalah sebaliknya. Elektrik, mekanikal, kimia, awam, management... Semuanya bergerak sekali untuk melengkapkan sistem bagi menyalurkan air kepada pengguna..

Setakat ini sajalah pengetahuan pasal syarikat air ini.. Jikalau ada salah dan silap, mohon dimaafkan dan diperbetulkan.

Terima kasih..salam dari pantai timur.









Monday, 17 June 2013

Life Is Short, Live While You Can

Assalamualaikum dan salam sejahtera..



Huhu.. dah lama tak menaip untuk blog kesayangan ini.. Wahai BLOG INFINITY.. Maafkan lah tuan kamu yang pemalas dan tak bertanggungjawab ini.. Sering je membiarkan kamu keseorangan dan kesunyian di malam dan juga siang hari.. Aku bukannya sudah melupakan diri mu, tetapi dek kekangan waktu dan kekeringan idea.. Maka, tinggal lah kamu keseorangan disini..Huhu.. Aku juga sedih seperti mana kamu sedih..

Tapi.. Apa boleh buat.. Seperti mana L kata dibawah " LIFE is short, LIVE while you can ". Kehidupan aku bukannya semata-mata untuk dunia maya ini sahaja tetapi aku ada kehidupan sendiri di dunia sebenar dengan masalah dan dugaan yang sering sahaja datang.

Sedih untuk aku katakan kepada kamu, tetapi mungkin kita tidak akan dapat berjumpa untuk satu tempoh waktu yang agak lama selepas ini.. Seperti mana yang aku katakan... Aku ada kehidupan yang penuh berliku diluar sana.



Tapi ini bukan bermakna aku terus melupakan dirimu, tidak... Selagi aku mampu.. Aku akan jaga kamu dengan sebaiknya..

Terima kasih..salam dari pantai timur.

Sunday, 9 June 2013

Di Akhir Tahun 3

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Final exam dalam masa 2 hari sahaja lagi.. Fuhhhhhhhhhhhhhhhhhh........ Cepatnya masa berjalan.. Dalam tak sedar sudah nak habis tahun 3 di Universiti ini.. Bulan 9 nanti masuk tahun terakhir pula, Tahun 4.. Dan di tahun akhir ini lah cabaran sebenar-benarnya akan bermula iaitu, cabaran menyiapkan PSM.

Tapi masa untuk memikirkan PSM itu belum tiba lagi sebab Final Exam aku baru nak bermula.. Wish me luck in final.. ^_^.

*Keadaan blog aku sekarang adalah seperti gambar di atas
Terima kasih..salam dari pantai timur.


Monday, 3 June 2013

Housemate and Best Friend

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Housemate and Best Friend

Sekarang ni BLOG INFINITY memang terabai.. Dalam masa 2 bulan lagi, aku akan menjalani praktikal di Terengganu.. Jadi entah update atau tidak blog ini.. huhu. Internet, internet... Kenapa la kau mahal sangat..

Terima kasih..salam dari pantai timur.

Wednesday, 22 May 2013

Masa Bergembira Dan Berseronok

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

berkelah bersama kawan-kawan


On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain on their blog. Hence the 'wordless' title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn't need any description.

Terima kasih..salam dari pantai timur.

Tuesday, 21 May 2013

Masa Berjalan Tanpa Menoleh Sedikitpun Ke Belakang

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

kalau masa boleh diundur

Hehe.. dah berabuk blog ini sebab kena tinggal lama sangat.. Sory ya.. Kebelakangan ini idea aku sudah kurang dan serabut dengan test dan assignment yang berlambak..

Hanya tinggal 2 minggu lagi sebelum final exam.. tik, tak, tik, tak.. Jam berdetik setiap masa tanpa menoleh ke belakang langsung.. Aku yang mengekori ini asyik bertanya.. Kenapa la masa berlalu amat cepat?.. Kalau lah boleh diundur masa itu............. pasti banyak perkara yang kita ingin betulkan semula..


Terima kasih..salam dari pantai timur.

Thursday, 16 May 2013

Kalah Biarlah Berpuas Hati

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

selamat berjuang

Final Exam sudah hampir.. Dengan baki beberapa minggu lagi untuk menempuh final yang kritikal ini.. Tak dinafikan, hati aku sudah mula gelisah.. Tambah lagi dengan format permarkahan final exam yang baru bermula semesta ini.. Hmm.. Entah lah macam mana nasib aku nanti.

Format permarkahan yang baru diperkenalkan adalah kena dapatkan 50% markah daripada 100% markah final.. Jikalau tidak dapat lebih dari 50% ini akan dikira Gagal subject.. Walaupun markah course work/carry mark dapat penuh tetapi jika tidak dapat lebih 50% dalam final exam, subject itu akan tetap dikira gagal..

Bagi pelajar yang pandai, hal ini langsung tidak merisaukan mereka.. Tapi bagi pelajar yang kurang sikit macam aku ini.. Hal ini amat berat.. Sebab sebelum ini, kami hanya perlu score markah carry mark yang diberikan lecture untuk lulus sesuatu subject.. Jadi final exam tak lah perlu dirisaukan sangat untuk lulus.. Kali ini..... "INIKALILA".. Aku tak pasti apa nasib aku nanti..

Tapi apa yang aku boleh katakan... Aku tak akan kecundang sebelum berjuang.. Walaupun apa pun yang akan berlaku nanti, aku tetap ingin buat yang terbaik agar aku tidak akan rasa menyesal setiap keputusan yang akan aku dapat nanti. Jikalau kalah, aku nak kalah dalam keadaan berpuas hati..

Cuma apa yang aku paling harapkan adalah aku lulus dan final exam nanti.. Doakan aku kawan-kawan semoga aku berjaya..

* Sebelum itu, aku nak ucapkan selamat hari guru kepada semua guru yang mengajar ilmu-ilmu berguna dan berfaedah kepada kami semua.. Terima kasih atas pergorbananmu wahai guru.. ^_^

Terima kasih..salam dari pantai timur.

Wednesday, 15 May 2013

Pembelajaran Daripada Sekolah Sehingga Ke Menara Gading

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

First, in the school
Ceh, This was easy..
First, in the school level

Then, in matriculation
This question tough..
Then, in matriculation

In university level
Damn, what is this???
In university level

On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain on their blog. Hence the 'wordless' title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn't need any description.

Terima kasih..salam dari pantai timur.

Saturday, 11 May 2013

Bahagianya Macam Ini

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Suami isteri penyayang

Aku jatuh cinta dengan lukisan di atas.. Ianya sangat comel dan romantic.. Hehe. Korang tak rasa macam tu ke? Bila la dapat buat begitu bersama si isteri selepas ini.. haha.. Tak sabar rasanya.. Suami isteri berkasih sayang, keluarga bahagia..

 " Lelaki adalah pelindung dan pengawal yang bertanggungjawab terhadap wanita ".

Terima kasih..salam dari pantai timur.


Thursday, 9 May 2013

Service Laptop Sekurang-kurangnya Setahun Sekali

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Service Laptop Sekurang-kurangnya Setahun Sekali

Fuhh... Hari ini suhu di melaka mencapai 32°C.. Bayangkan, ais yang aku beli di kedai dah cair separuh sebelum sampai ke rumah. Sampai tahap itu sekali..

Bercakap pasal panas ni, aku nak bagi nasihat atau peringatan kepada pengguna laptop.. Sebelum terkena seperti aku, lebih baik kita sama-sama mencegah dulu.

Service lah laptop itu sekurang-kurangnya satu kali setahun atau apabila kita rasa angin yang keluar dari laptop itu semakin berkurangan dan laptop menjadi amat panas. Pekara ini biasanya kita pandang remeh dan buat tak tahu je. Apabila laptop panas, kita mula la kata cooler yang kita guna itu tak cukup power dan perlu diganti dengan yang baru.

Sebenarnya apa yang kita fikir itu salah.. Biasanya punca berlakunya overheat itu adalah kerana debu-debu yang berada di dalam laptop kita dan menyekat aliran angin keluar daripada kipas. Tengok dari luar memang kita tak akan nampak, tapi cuba kita buka laptop itu..

Memang korang akan terkejut.. Kalau hantar kat kedai pun confirm kena marah sebab biar debu sebanyak itu.. Overheat ini amat bahaya kerana boleh menyebabkan kebakaran dan merosakkan harware dan motherboard laptop kita..

Jadi kalau nak elakkan masalah ini daripada berlaku, service lah laptop itu sebelum kita kena membayar lebih lagi dari harga mencuci.

Terima kasih..salam dari pantai timur.







Wednesday, 8 May 2013

5 Tahun Lagi

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

5 Tahun Lagi

On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain on their blog. Hence the 'wordless' title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn't need any description.

Terima kasih..salam dari pantai timur.

Tuesday, 7 May 2013

Kemenangan Yang Bergaya Di N10, Dun Teluk Pasu

Assalamualaikum dan salam sejahtera..


Pilihanraya ke-13 sudah pun berlalu pergi dengan pelbagai kontroversi yang terjadi. Kontroversi pasal dakwat kekal, pengundi hantu, pengundi berkali-kali dan sebagainya. Macam-macam...

Walaubagaimanapun kita semua kena la terima semua keputusan yang telah diputuskan oleh SPR dengan hati yang terbuka. Bagi aku, 5/5/2013 adalah hari kemenangan kepada aku dan juga orang-orang kampung yang sering ditindas oleh orang yang lebih berkuasa. Puas hati ini melihat semua percubaan diorang untuk menang secara tidak bermaruah dapat dipatahkan.

Rasa seronok apabila melihat semua orang saling tolong menolong dan bantu membantu antara satu sama lain. Terasa ikatan ukhuwah antara kami semua sangat kuat. Bertambah kuat berbanding sebelum-sebelum ini apabila ramai anak muda yang mindanya telah berkembang dan boleh berfikir apa yang baik untuk mereka.

Insha Allah.. 5 tahun akan datang, kami semua akan bertambah kuat dari sebelum-sebelum ini.. nantikanlah wahai N10 dun teluk pasu.. Kami akan mempertahankan kemenangan ini walaupun dengan majoriti hanya 109.

Terima kasih.. salam dari pantai timur.

Friday, 26 April 2013

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2013

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2013

Aku mendapat jemputan daripada anak sepupu aku yang belajar di Kuala Lumpur untuk menghadiri Pesta Buku Antarabangsa yang berlangsung di PWTC ini. Aku juga dapat ramai blogger yang buat entri pasal pesta ini.

Program : Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2013

Tarikh : 26 April - 5 Mei 2013

Tempat : PWTC, Kuala Lumpur

Masa Operasi : 10.00am - 7.00pm ( Isnin-Khamis )
                                         10.00am-9.00pm ( Jumaat-Ahad dan cuti Am)

Masuk adalah PERCUMA!!

Jadi buat mana-mana blogger yang berkesempatan untuk pergi ke pesta buku esok, boleh lah berjumpa aku di sana.. Boleh berkenalan antara satu-sama lain di dunia sebenar.. Hehe

Contact me - 014-5217281, Mesej atau call..

Terima kasih..salam dari pantai timur.

Mat Luthfi - Memilih Pemimpin untuk Noobs

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Mat Luthfi

Malam-malam ni aku saje nak kongsikan video terbaru Vlogger paling famous iaitu Mat Luthfi. Ianya berkisar tentang cara kita memilih pemimpin sempena PRU 13 nanti..

Tanpa cakap banyak lagi.. Jom sama-sama kita saksikan apa yang Mat Luthfi sampaikan..


Pesanan Mat Luthfi -
Kita sama-sama rakyat jangan bergaduh teruk-teruk sangat. Kemungkinan besaq bila kita susah nanti kawan kita yang kita duk bermusuh tu yang akan datang tolong, bukan pemimpin :)

Terima kasih.. salam dari pantai timur.

Thursday, 25 April 2013

Segalanya Pasal Duit

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

cool

Malang tidak berbau.. Itulah yang biasanya kita dengar, tetapi ada sesetengah perkara yang kita tahu ianya akan berlaku cuma kita tak tahu bila masanya ia akan terjadi.. Sebagai contoh, apabila kita membeli sesebuah kereta atau motosikal, kita tahu.. Lambat laun tayar kenderaan kita itu akan pancit.

Itulah perkara yang kita sudah tahu itu. Sekarang ini aku sedang mengalaminya.. Walaupun aku tahu ianya akan terjadi tetapi apabila memikirkan cost untuk membaiki tu.. Hmm.. duit lagi.. Dah la duit ptptn tengah tenat sekarang ni.. Huhu

Redha je la.. Barang itu rasanya sudah sampai ke penghujung hayatnya. Dah tiada apa yang boleh dibuat selain membaikinya..

Terima kasih..salam dari pantai timur.





Wednesday, 24 April 2013

Cahaya Di Malam Hari


Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Cahaya Di Malam Hari

Cahaya Di Malam Hari


On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain on their blog. Hence the 'wordless' title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn't need any description.

Terima kasih..salam dari pantai timur.

Monday, 22 April 2013

Jangan Permainkan Agama Islam

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Jangan Permainkan Agama Islam

" Aku mengaku, diri aku ini bukan la orang yang baik. Aku banyak melakukan maksiat dan dosa-dosa terhadap manusia dan Allah. Tapi aku sentiasa ingin berubah atas segala kelemahan dan kekurangan diri aku ini. Semoga Allah mengampuni dosa diri ku.."

Dalam satu group facebook yang aku join sebelum ini.. Ada seorang hamba Allah yang membuka mata dan hati yang telah tertutup ini dengan izinya. Dia membuka mata aku bahawa, sebagai seorang yang beragama islam, kita perlu saling menegur antara satu sama lain.

Apabila sesorang itu melakukan kesalahan, kita hendaklah menegurnya dengan cara yang baik. Kita bagitahu dia apa kesalahan yang telah dia lakukan sebelum ini. Jangan lah kita hanya pandang sebelah mata apa yang kita tahu, Itu adalah satu kesalahan.

Dan... Apabila seseorang itu mengaku " ISLAM AGAMA KU,,,SEMBAHYANG SENTIASA X BUAT,PUASA LANGSUNG X PERNAH,,APA LG KORNG NAK TAU,,SEX IALAH BARANG PERMAINANKU "

Dengan serta merta menjadi tanggungjawab kita semua sebagai saudara sesama islam untuk mengingati dan menegur apa kesilapan diri dia... Jangan la kita sesekali mempermainkan agama yang kita telah bersaksi, Aku naik saksi bahawa tiada tuhan melainkan Allah, dan aku naik saksi bahawasanya Nabi Muhammad itu pesuruh Allah.  

Bertaubatlah sebelum ajal menemui diri kita.....


Terima kasih.. salam dari pantai timur.







OnlineLah Tauke!

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

OnlineLah Tauke!


Hari ini exabytes ada melancarkan satu campaign baru iaitu OnlineLah Tauke!

" OnlineLahTauke campaign aims to encourage offline businessmen to expand their businesses online for free*, by claiming a RM1,000 business grant under GMBO 2.0 (Get Malaysian Business Online 2.0), an initiative by the government to help micro businesses to start their Internet business. "

Dalam Bahasa Melayu,

"Kempen OnlineLahTauke bertujuan untuk menggalakkan ahli perniagaan offline untuk mengembangkan perniagaan mereka secara online secara percuma dengan mendakwa, RM 1000 perniagaan geran dibawah GMBO 2.0 (Get Malaysian Business Online 2.0), satu inisiatif oleh kerajaan untuk membantu perniagaan mikro untuk memulakan perniagaan internet mereka . "

Team Exabytes akan mereka bentuk satu laman web 4-halaman untuk mana-mana perniagaan dengan harga RM999. Walaubagaimanapun, mereka boleh menuntut balik RM 1000 daripada GMBO 2.0!


Terma dan syarat2 untuk mendapat GMBO:

  1. Warganegara Malaysia dengan keutamaan kepada wanita yang berumur di antara 18-65 tahun;
  2. Pendaftaran/Lesen Perniagaan/Syarikat;
  3. Pendaftaran nama domain (.my) atau (.com.my) atau (edu.my) atau (net.my) atau (org.my) dan laman sesawang yang aktif;
  4. Langganan kepada perkhidmatan telekomunikasi jalur lebar atau ahli berdaftar dengan Pusat Internet 1Malaysia (PI1M)
  5. Mempunyai akaun bank tempatan atas nama usahawan/perniagaan/syarikat yang digunakan untuk perniagaan
  6. Keutamaan kepada usahawan mikro-jumlah pekerja (sepenuh masa) tidak melebihi 10 orang atau pendapatan tidak melebihi RM200,000 setahun.


For more details on GMBO 2.0 business grant, visit:
http://www.exabytes.com.my/onlinelahtauke/gmbo/


Take Your Business Online! Make Money Anytime Any Where!



Terima kasih..salam dari pantai timur.

Sunday, 21 April 2013

Kepada Suami Dayus

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Kepada Suami Dan Isteri

*Maaf penggunaan kata-kata agak kasar...

Seorang suami dikira dayus apabila membenarkan isterinya memdedahkan auratnya di khalayak ramai untuk menjadi santapan kaum lelaki. Itu la kata-kata Ustaz Azhar Idrus.

Aku membangkitkan isu ini hari ini kerana aku terpandang satu pemandangan yang indah semasa berkelah di Gunung Ledang kelmarin. Seorang isteri dengan selambanya memakai pakaian yang amat-amat ketat (legging) sehingga terbayang seluar dalamnya di depan orang ramai.. Sambil dipimpin tangan oleh suaminya..

Aku bukan nak memfitnah atau mengata yang bukan-bukan tetapi dari pandangan kami semua.. Suami itu memang tak sayang isterinya. Dia langsung tak menghargai sebutir permata miliknya yang indah dengan memperlihatkan kepada orang lain.

Bukan kah dayus namanya itu??

Aku tak akan sesekali membenarkan isteri aku buat sedemikian. Keindahan dan kecantikan dia hanyalah untuk aku seorang sahaja. Biar la aku seorang yang tahu rahsianya. Buat apa memilikinya jika dikongsi keindahanya bersama orang lain.

Sesiapa yang tak mampu memenuhi syarat ini jangan la cari aku...

-Itu kata-kata kepada bakal isteri aku..

Kesimpulannya... Hargailah isteri yang kita miliki itu.. Jangan sampai orang lain turut sama memilikinya.

Terima kasih..salam dari pantai timur.

Masyarakat Bersatu Adalah Masyarakat Maju

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Masyarakat Bersatu

Perang diantara pihak kerajaan dan pembangkang semakin membara. Setelah penamaan calon, semua orang yang terpilih mula sibuk berkempen di kawasan masing-masing dan menggunakan segala strategi dan cara untuk meraih undi daripada rakyat.

Poster dan bendera sedang rancak dipasang di tempat masing-masing. Dalam kerancakan itu ingatlah saudara semua, kita semua adalah rakyat Malaysia. Walaupun berbeza pendapat dan agama, tetapi kita semua bernaung di bawah satu bendera iaitu Jalur Gemilang.

Tak kira la apa yang anda sokong, PAS, BN, PKR atau DAP...Jangan disebabkan politik, kita semua berpecah belah, saling tidak bertegur sapa dan lebih teruk lagi bermusuhan antara satu sama lain.

Negara Malaysia adalah Negara Demokrasi. Rakyat mempunyai kuasa penuh untuk memilih pemerintah yang difikirkan sesuai untuk kesejahteraan negara.


Masyarakat Bersatu Adalah Masyarakat Maju


Terima kasih..salam dari pantai timur.

Tempat Kita Bergantung Waktu Lemah

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Tempat Kita Bergantung Waktu Lemah


Manusia... Ada masanya kita kuat dan ada masanya kita lemah. Kita tidak akan sentiasa kuat dan boleh bergantung kepada diri kita sendiri sahaja. Bergantung kepada diri kita itu bagus tetapi ada masanya kita perlukan orang lain sebagai tempat kita bergantung.

Hargailah sahabat baik kita yang sentiasa sudi mendengar segala luahan dan kelemahan diri kita sendiri. Kawan baik itu adalah orang yang boleh menyimpan rahsia kita dan memahami apa kemahuan diri kita sendiri. Mereka ini lah tempat kita bergantung masa kita lemah.

Walau sekeras mana hati dan walau sedegil mana kita.... Apabila ada orang yang sudi menemani diri kita semasa kita susah. Pasti timbul satu ketenangan dalam diri kita. Segala beban dan segala macam tanggungan, akan terasa ringan di bahu ini.

Terima kasih wahai sahabat.. Salam dari pantai timur.

Wednesday, 17 April 2013

Wajib Mengundi Bagi Yang Layak

Assalamuaalaikum dan salam sejahtera..

Wajib Mengundi Bagi Yang Layak


Majoriti ulama berpendapat hukum mengundi adalah wajib dan ia berdasarkan kepada konsep penyaksian iaitu menjadi saksi bahawa calon yang undi adalah baik dan layak untuk memegang amanah sebagai pemerintah.

Pendapat ini digunakan oleh Al-Imam As-Syahid Hassan Al-Banna, Kesatuan Ulama Sedunia yang dipengerusikan oleh Dr Yusuf Al-Qardhawi, Syeikhul Al-Azhar Syeikh Ahmad Tayyib, Mufti Mesir Syeikh Ali Jumaah dan sebagainya.

Justeru warganegara yang layak mengundi wajib mengundi atas dasar memberikan penyaksian. Jika calon tersebut tidak layak serta tidak amanah maka ia tidak boleh berkompromi dengannya. Membangunkan negara Islam adalah kewajipan kerana menegakkan syariat secara menyeluruh mesti dilakukan melalui pentadbiran sesebuah negara. Maka tanpa melalui pilihan raya, gerakan Islam tidak akan mampu meraih ruang kuasa untuk mentadbir negara.

Secara ringkas:

      Mengundi adalah satu kewajipan kerana mengundi merupakan wasilah bagi memilih kepimpinan Islam dalam mendirikan negara Islam
      Mengundi dalam pilihan raya termasuk dalam konteks jihad kerana menentang kezaliman dan menolak pihak yang melawan syariat Islam bagi memenangkan pihak Islam atau gerakan yang membawa perjuangan Islam
      Dalam ilmu usul fiqh, kewajipan mengundi termasuk dalam wajib mudhaiyaq (sempit) iaitu mesti dilaksanakan pada waktu itu juga. Iaitu tempoh mengundi bagi pilihan raya Malaysia adalah lima tahun sekali, maka kewajipan mengundi adalah pada waktu pilihan raya sahaja  iaitu dalam tempoh lima tahun sekali.
      Kewajipan mengundi adalah setiap kali berlakunya pilihan raya.

Terima kasih..salam dari pantai timur.

Pru13 Dinanti Semua Rakyat Malaysia

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

fight in pru13

Pru13 semakin menghampiri.. Bahangnya kian dirasa oleh semua masyarakat di malaysia. Dan bahang itu pasti akan membara pada malam 5 mei nanti apabila keputusan pilihan raya diumumkan. Sama-sama lah kita semua nantikan..

Aku sebenarnya tak nak masuk campur hal politik dalam blog ini tetapi pagi tadi ada seorang kawan aku yang tanya.. " Abang long, kenapa tak update cerita pasal politik dalam blog? ". Aku pun jawab la.. " malas aku nak campur hal politik ". Dia tambah " laa.. kenapa plak?? Kan elok update entri pasal kewajiban menunaikan tanggunjawab mengundi untuk negara. Undi itu kan wajib ".

Hmmm... betul jugak kan? Jadi tak salah pun sebenarnya nak update pasal hal-hal macam itu. Jadi aku pun dengan beraninya membuat keputusan untuk menulis sedikit sebanyak hal politik sepanjang pilihan raya ke 13 ini.

Hal politik yang akan aku tulis bukan seperti Blogger-blogger tegar politik tetapi entri tersebut lebih terarah kepada pandangan aku sendiri tentang pilihan raya dan juga sebagai seorang pengundi yang akan mengundi buat kali pertama nanti di Kuala Terengganu. Aku akan start menulis tidak lama lagi.

Jadi aku nak pesan awal-awal lagi...

" Ini bukan blog politik yang menghasut mana-mana orang untuk mengundi. Blog ini adalah blog yang mengemukakan padangan dan juga suara mahsiswa tentang apa yang berlaku di dalam negara ini. Itu sahaja. "

Terima kasih..salam dari pantai timur.

Setiap Saat Dan Detik Menunggumu

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Setiap Saat Dan Detik Menunggumu

On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain on their blog. Hence the 'wordless' title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn't need any description.

Terima kasih..salam dari pantai timur.

Monday, 15 April 2013

Menangislah di Bahuku

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Menangislah di Bahuku

Malam ini aku nak kongsikan sebuah lagu yang amat bagus.. Lagu ini berkaitan dengan tempat luahan hati dan juga pasal sahabat mengambil berat akan perasaan sahabatnya. Lagu ini juga mempunyai menerangkan apa maksud air mata yang dianugerahkan Allah kepada kita semua.. Dengarlah..




kau datang padaku seperti biasa
ku sambut bahagia dengan tangan terbuka
kau balas dengan senyuman seadanya
ku tahu ada sesuatu yang berbeza

kau hanya diam seribu bahasa
hanya di matamu yang cuba berbicara
bahwa saat ini hatimu terluka
kau tahu ku ada di sini untukmu

mencuba tak berkedip
menahan tegar di hujung mata
hingga kau pun tak kuasa
berderailah airmata
dalam pelukku kau curahkan semua

menangislah...
kadang manusia terlalu sombong tuk menangis
lalu untuk apa airmata telah dicipta
bukan hanya bahagia yang ada di dunia
menangislah...
di bahuku kau berikanku kepercayaan
bahwa laramu adalah haru biruku
kerna ku adalah sahabatmu

menangislah...(dibahuku ku disini untukmu)
menangislah...(dibahuku kerna ku sahabatmu)


Album : Dunia Yang Lebih Indah
Munsyid : Firdaus
http://liriknasyid.com


Terima kasih..salam dari pantai timur.

15 April Hari Pengisytiharan Melaka Bandaraya Bersejarah

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

15 April Hari Melaka Bandaraya Bersejarah


15 April merupakan hari kelepasan am bagi negeri Melaka. Ianya bersempena sambutan ulangtahun pengisytiharan Melaka sebagai Bandaraya Bersejarah yang diiktiraf oleh Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO).

Selain dari diisytiharkan sebagai Bandaraya Bersejarah, Melaka juga telah mendapat pengiktirafan sebagai Bandar Warisan Dunia pada tahun 2008 dari UNESCO dan yang terbaru telah mendapat status negeri Maju pada 20.10.2010.

*Ini la jawapan kenapa cuti aku bertambah satu hari... Kawan-kawan semua jangan jeles ya.. Haha.

Terima kasih..salam dari pantai timur.

Sunday, 14 April 2013

"Beauty And A Beat" - Justin Bieber (Alex Goot, Kurt Schneider, and Chrissy Costanza Cover)

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Jom kita layan lagu Beauty And A Beat cover by Alex Goot, Kurt Schneider, and Chrissy Costanza.



"Beauty And A Beat"
(feat. Nicki Minaj)

Yeah, Young Money, Nicki Minaj, Justin

Show you off, tonight I wanna show you off (eh, eh, eh)
What you got, a billion could've never bought (eh, eh, eh)

We gonna party like it's 3012 tonight
I wanna show you all the finer things in life
So just forget about the world, we're young tonight
I'm coming for ya, I'm coming for ya

Cause all I need
Is a beauty and a beat
Who can make my life complete
It's all about you,
When the music makes you move
Baby, do it like you do
Cause...

[Beat break]

Body rock, girl, I can feel your body rock (eh, eh, eh)
Take a bow, you're on the hottest ticket now, oh (eh, eh, eh)

We gonna party like it's 3012 tonight
I wanna show you all the finer things in life
So just forget about the world, we're young tonight
I'm coming for ya, I'm coming for ya

Cause all I need
Is a beauty and a beat
Who can make my life complete
It's all about you,
When the music makes you move
Baby, do it like you do

[Nicki Minaj]
In time, ink lines, bitches couldn't get on my incline
World tours, it's mine, ten little letters, on a big sign
Justin Bieber, you know I'mma hit 'em with the ether
Buns out, wiener, but I gotta keep an eye out for Selener
Beauty, beauty and the beast
Beauty from the east, beautiful confessions of the priest
Beast, beauty from the streets, we don't get deceased
Every time a beauty on the beats

(Yeah, yeah, yeah, yeah, let's go, let's go)
Body rock, girl, I wanna feel your body rock

Cause all... (all I need is love) I need
Is a beauty and a beat
Who can make my life complete
It's all... (all I need is you) about you,
When the music makes you move
Baby, do it like you do
Cause...

[Beat break]

Terima kasih...salam dari pantai timur.

Memerah Otak

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Memerah Otak

Cuti pertengahan semester sudah pun tamat... Huhu.. sedih, sedih.. Apabila cuti berakhir, maknanya kerja akan datang kepada aku bertubi-tubi.. Banyak kerja yang perlu disiapkan dalam minggu ini. Dengan report la, dengan presentation lagi.. Huhu.. Kena la perah otak yang sudah membeku selama seminggu ini.

Ahhh... Beratnya badan nak beralih dari mod cuti kepada mod kerja.. Dengan suasana mendung, sejuk dan ditambah dengan selimut yang suam.. Terbit la perkataan " MALAS "... Malas, malas, malas... Entah bila la nak jadi rajin macam orang lain. Celik mata je sembahyang pastu buka buku... Baca

Aku pulak celik mata je, buka MukaBuku dan juga blog.. Nampak bezanya disitu. Sekarang ini blog kesayangan aku sudah sedikit terabai. Tumpuan aku sekarang lebih kepada pengajian aku berbanding dengan blog. Masa itu ada apabila semua test sudah selesai.. Tetapi fikiran untuk berblog sudah kurang.. Sebab itulah korang boleh nampak aku semakin kurang aktif sejak kebelakangan ini..

Terima kasih..salam dari pantai timur.

Friday, 5 April 2013

Man Jadda Wajada

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

man jadda wajada

Apa khabar semua?? ^_^

Harap-harap semuanya sihat sejahtera.. Aku baru sahaja habis menjawab test sebelum cuti pertengahan sem. Dalam menjawab test itu ada yang suka dan ada juga yang duka teramat duka. Walaubagaimana pun, kita sudah berusaha sehabis mungkin dan berserah segala-galanya kepada Allah.. Apa yang kita dapat itu adalah apa yang kita usahakan.

Semakin banyak kita berusaha, semakin banyak balasan yang kita dapat. Semuanya rezeki daripada Allah s.w.t.. Allah lebih mengetahui apa yang terbaik buat diri kita. Apa yang penting kita berusaha.. Seperti pepatah arab.. " man jadda wajada " . Ertinya.. Siapa yang berusaha bersungguh-sungguh pasti akan berjaya.

Segala-galanya bergantung kepada diri kita sendiri.. Nak berubah itu senang sahaja jika kita mempunyai iltizam dan semangat untuk berubah bersungguh-sungguh. Yang menjadi sukarnya adalah jika kita hanya katakan di bibir tetapi tidak pada perbuatan diri.

Kita pasti akan lalui banyak dugaan dan cabaran dalam tempoh untuk berubah itu. Apabila sampai suatu tahap kita sudah tidak mampu menahan dugaannya, mohonlah kemaafan daripada Allah dan jangan berputus asa untuk berubah. Sesungguhnya Allah itu Maha Pengampun dan Maha Penyayang.

Terima kasih..salam dari pantai timur.


Wednesday, 3 April 2013

Apabila Parlimen Dibubarkan

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

undi

On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain on their blog. Hence the 'wordless' title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn't need any description.

On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain on their blog. Hence the 'wordless' title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn't need any description.

Terima kasih..salam dari pantai timur.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...