OnlineLahTauke! Bring Your Business Online!

Tuesday, 8 January 2013

Doa Sebelum Mula Belajar


Assalamualaikum dan salam sejahtera..

study

Perkara yang paling tidak digemari oleh seorang pelajar adalah mengulang kaji pelajaran. Betul ke tidak?? Kalau korang setuju, maknanya pemikiran kita memang sama. Biasanya masa last-last minit macam ni lah baru semua gelabah untuk study. Masa ni hati pun dah mengelabah dan tidak tenang sebab esok dah nak exam, malam ni baru buka buku. Memang huru-hara.

Apabila kelam kabut, baru mencari cara-cara untuk study last-last minit. Paling senang, buka internet dan taip "cara nak study last-last minit." Macam-macam cara yang diajar kat dalam tu. Contohnya, pertama kena berdoa kepada Allah. Berdoa meminta pertolongan Allah penting sebab kadang-kadang kita lupa apa yang kita pelajari itu. Jadi berdoalah kepadanya agar dibukakan pintu-pintu hikmat dan dilimpahkan khazanah-khazanah-nya.

Doa Sebelum Mula Belajar
Ertinya: Ya Allah, bukakanlah ke atas kami hikmat-hikmat-Mu dan 
limpahilah ke atas kami khazanah rahmat-Mu, wahai yang Maha 
Pemurah lagi Maha Penyayang.

Yang kedua, ketiga, keempat dan seterusnya adalah cara-cara untuk kita belajar secara cepat dan pintar. Nak tahu??.. Tanyalah sendiri pak cik google. Pasti banyak tunjuk ajar yang diberinya. Ambil lah cara yang paling sesuai dengan diri kita.

Terima kasih..salam dari pantai timur.
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...