OnlineLahTauke! Bring Your Business Online!

Tuesday, 1 January 2013

Tips Study Last-Last Minit

Assalamualaikum dan salam sejahtera..


Agak-agak ini boleh dijadikan alasan tak study tak ea??? Alasannya adalah tak dapat tahan godaan daripada menggunakan laptop untuk main game, layan facebook, tulis blog dan sebagainya. hehe.. Rasanya kalau kata macam ni depan mak ayah mesti dah kena sepak terajang kan?.

Inilah masalah biasa bagi budak-budak U. Aku pun sama jugak. Jadi aku nak kongsi tips untuk study last-last minit. Tips ini aku ambil dari blog Ashraf Jalil.

  1. Pastikan diri anda dibebaskan dari masalah dunia yang lain terlebih dahulu : Masalah cinta, masalah penghutang tak bayar hutang dan segala masalah yang boleh diketepikan haruslah diketepikan terlebih dulu. Ini adalah untuk memastikan minda kita berada dalam keadaan fresh dan tip top untuk study laju-laju. Dalam kepala anda, exam adalah elemen yang perlu diutamakan.
  2. Plan (Jadual study) : Pelan macam mana nak habiskan topik-topik tertentu dalam jangka masa yang ditetapkan.
  3. Focus : Focus untuk study adalah sangat penting bagi menjimatkan masa kita mengulangkaji pelajaran. 
  4. Family + Tuhan : Banyak-banyak kan berdoa kepada Allah agar diberikan kemudahan dalam memahami apa yang dipelajari dan minta restu dari ibubapa untuk jawab exam dengan tenang.
  5. Rest : Dalam kita study, jangan lupa untuk berehat sekurang-kurangnya 4 jam sehari. Badan kita ni bukannya mesin yang berjalan tanpa henti.

Terima kasih..salam dari pantai timur
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...