OnlineLahTauke! Bring Your Business Online!

Sunday, 31 March 2013

Selamat Datang Hari Isnin

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Monday again

Apa khabar kawan-kawan semua?.. ^_^.. Harap-harap semuanya sihat-sihat belaka. Malam ini aku paksa juga diri ini untuk buat satu entri untuk blog kesayangan ini. Rasa rugi tinggalkan tak berupadate macam tu sahaja.

Esok hari isnin datang lagi.. Hehe.. Bagi aku, hari isnin adalah hari yang paling tak menyeronokkan dan hari yang paling malas untuk bangun tidur. Apabila teringat hari isnin, exspresi muka aku akan macam itu.. " Huk, huk.. Hari isnin sudah datang.. Cuti hujung minggu susah habis.. huhu ". T_T

Tapi apabila fikir dari sudut positif.. " Yes.. Hujung minggu yang membosankan sudah habis.. Kelas akan mula kembali ". hmmm... Ada ke orang yang fikir macam ini?? Kalau ada memang aku respect. Aku pun ada juga rasa macam itu cuma bukan jarang-jarang tetapi kadang.. kadang.. Nampak beza itu kan..hehe. ^_^

Cuba fikir sejenak.. Bosan ke kita hari-hari pergi kuliah dan berjumpa dengan semua kawan-kawan kita?? Perkara ini kita buat 5 hari seminggu.. Adakah kebosanan pergi ke kuliah sama dengan bosan tak ada kerja dan duduk saja-saja.. ??

Fikir-fikirkan lah..

Terima kasih..salam dari pantai timur.


Top 10 Nasheeds - Unaji Beislaami

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

muslim riding horse



NO lyric

Terima kasih. salam dari pantai timur.

Thursday, 28 March 2013

Top 10 Nasheeds - Meshary Alarada - Farshy AlTurab

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Dalam waktu sibuk dan kekeringan idea seperti sekarang ini, aku hanya dapat buat entri-entri ringkas seperti ini. Aku akan memperdengarkan 10 lagu Nasheeds yang menenangkan hati. Bermula dengan Meshary Alarada - Farshy AlTurab


DUST IN MY BED





English translation

Dust is my bed, embraces me and it's my cover now
The sand surrounds me even behind my back
And the grave tells a dankness of my affliction
And the brightness draws a line.

Where is my family's love? They sold my loyalty!
And where is my group of friends? They left my brotherhood!
Where is the bliss of money? It's behind my back now
And my name (reputation) where is it shine between praises
This is my end Dust is my bed.

And love farewells its longing and my elegizing cried
And the tears went dry after crying
And the universe became narrow and so is my space
And the grave became my ground and sky
This is my end Dust is my bed.

Fear fills my estrangement and sadness is my illness
I expect firmness and I swear it's my cure
And for Allah i pray faithfully, you are my hope
Allah! I desire heaven, to find bliss in it.


Terima kasih.. salam dari pantai timur.


Wednesday, 27 March 2013

Baca Buku Dalam Keadaan Berbaring

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Baca Buku Dalam Keadaan Berbaring

On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain on their blog. Hence the 'wordless' title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn't need any description.

Terima kasih..salam dari pantai timur.

Tuesday, 26 March 2013

No Time For Blogging

Assalamualaikum dan salam sejahtera..


Aku nak minta maaf sangat-sangat kepada kawan-kawan semua sebab tak aktif dalam dunia blog sekarang ini. Waktu ini aku ada banyak assignment, test dan presentation. Aku tak sempat untuk berblogwalking ke blog-blog yang memberikan komen disini. Untuk seminggu dua ini, aku akan menyepi untuk memberikan tumpuan bagi menjawab test yang akan di adakan esok dan minggu depan. Doakan aku berjaya..

Terima kasih..salam dari pantai timur.

Monday, 25 March 2013

Energy Harvesting Technology

Assalamualaikum dan salam sejahtera..



Canned heat: Thermoelectric energy harvesting

If harnessing energy from radio waves and vibrations seems a might far-fetched – did the Jetsons ever do that? – try this notion on for size: Power from body heat.

Yet that’s precisely what they’re working on at Wake Forest University’s Centre for Nanotechnology and Molecular Materials. The technology is called “thermoelectric,” and the Wake Forest approach to thermoelectric is labelled “Power Felt.” Seems that merely by touching this mysterious fabric, body heat is converted into electric current.

So, what exactly is this Power Felt? For starters, it really does look like fabric. Futuristic fabric, sure, but fabric nonetheless. Made of carbon nanotubes locked in flexible plastic fibers, it can seemingly be “wrapped” around virtually anything. The folks at Wake Forest call it “wearable power.” And then they jump in their spaceships and fly off to their home galaxy.



We’ll let PhD-bearer David Carroll, Professor of Physics at Wake Forest and inventor of Power Felt, detail the intricacies.

“Our materials work the way any thermoelectric module works. Imagine that you hold in your hand a metal bar. You grasp it tightly at one end of the bar while the other end is free. Now the electrons that make the metal up are free to move, and your hand is heating them. So under your hand the electrons move more rapidly than say the electrons at the other end of the bar. This means that these electrons will spread out quickly and move away from the heat source. By moving to the cold end, they leave behind a deficit of electron in the hot end. They create a surplus of electrons in the cold end. This establishes a voltage, called the thermoelectric voltage, and as long as there is a difference in temperature, this voltages exists.”

Picture a rechargeable battery that depends on “regular” recharging but is potentially also topped up by an amalgamation of energy harvesting alternatives, and you begin to get an idea what the future might hold”Trouble is that eventually the other end heats up because of the thermoconductivity of the metal. By using lots of nanofibers in a plastic matrix, instead of the metal bar, the electrons can still move down the metallic pathways of the fibers, but the heat is blocked because it is not transported across the junctions from fiber to fiber. This is how we have made our fabrics. Our ‘metal’ fibers are carbon nanotubes.  And within the fabrics are layers upon layers of electronic nanofibers, allowing for electrons and holes to flow freely.”
“Imagine,” says Carroll, “reducing the charging time for your hybrid car because the heat reclamation comes from the cooling engine, or the passengers inside.”

Carroll extols the virtues of his invention but he’s just as realistic. It will not, he says, replace batteries. Not yet anyway. Nor will it work unless “large areas of temperature gradient exist.” The human body is a workable spot. So too is the hood of a car or the seats in an airplane.
“It will make the use of less expensive batteries more attractive from a market perspective. Generally, for market insertion, you don’t want to change too much too quickly, so it will be coupled with existing battery technologies. Your cell phones will last longer on one charge. A passenger jet may be able to use smaller internal generators, saving weight and money.”

Though Power Felt will never run an electric car or energy-hungry appliances like refrigerators (Carroll tells us a square centimeter produces “nanowatts to tenths of microwatts, depending on thickness”), it will, apparently, be quite capable of augmenting current power structures in such applications. ”Imagine,” says Carroll, “reducing the charging time for your hybrid car because the heat reclamation comes from the cooling engine, or the passengers inside.”

Carroll also looks to house construction, saying Power Felt could conceivably take the place of Tyvek house-wrapping to “generate as much power an inexpensive solar array.”
Carroll makes a case for Power Felt in the mobile world too, suggesting a swatch of it could be included in the covering of batteries at the point of manufacture. By merely placing said batteries on “something warm,” they would partially self-charge. But once again, thus far anyway, it’s a matter of augmenting rather than supplanting regular battery charging. Carroll asks, “Ever been at the airport and had your phone run out of power? Wouldn’t it be nice to make that one last call for someone to pick you up? The power from your body’s heat could do this.”

Aku akan buat versi melayu selepas ini.. sabar.. ^_^

Terima kasih. salam dari pantai timur.

Saturday, 23 March 2013

Bersiar-siar Di Ibu Kota

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

 Ibu Kota

Fuhh....! Penatnya nak taip entri untuk malam ini. Seharian aku berjalan-jalan dalam bandar yang sangat besar ini. Semuanya besar.. Bangunan besar, kereta besar.. Orang pun besar ( orang putih la ). Serba serbi besar.  Biasalah "rusa masuk kampung".. Ini kali pertama aku betul-betul bersiar-siar di kota raya Kuala Lumpur. * Sebelum ini lalu je.

Aku bertolak dari Melaka Sentral dan berhenti di TBS ( Terminal Bersepadu Selatan ). TBS ini wujud untuk memberikan keselesaan dan kemudahan untuk pengguna dan penumpang bas arah selatan. Selain itu, TBS juga wujud untuk mengurangkan kesesakan di terminal bas menjelang cuti-cuti umum di Malaysia. Dari sini, aku bertolak ke KL Sentral menggunakan KTM ( Kereta Api Tanah Melayu ).

Disini aku diajar menggunakan 3 jenis transit kenderaan yang ada di Kuala Lumpur iaitu, KTM, Monorail dan LRT. Untuk orang yang pertama kali menggunakan perkhidmatan kereta api seperti aku.. hehe, sudah pasti perasaan ingin tahu itu membuak-buak. Bagaimana rasanya naik kereta api dan bagaimana suasana di dalam kereta api itu?? Semua itu menjadi keseronokan buat aku apabila datang ke Kuala Lumpur.

Tujuan utama aku datang ke ibu kota ini bukan untuk melawat shopping complex, tetapi aku ingin melawat tempat-tempat yang menjadi tumpuan ramai seperti KLCC, Tugu Negara, Tasik Titiwangsa, KL Tower, dan sebagainya. Dan itulah yang terjadi hari ini. Walaupun masih ada banyak tempat yang tak sempat dilawati tetapi pengalaman hari ini sudah cukup menyeronokan.

Terima kasih kepada seseorang itu yang mempunyai cukup banyak stamina untuk berjalan seharian dengan aku hari ini.. Terima kasih juga kerana mengajar ilmu baru dan menunjukkan ragam-ragam warga kota. Satu yang pasti.. Di Kuala Lumpur, ramai pelancong asing bertanyakan jalan. Hari ini saja dah 6, 7 orang yang bertanyakan jalan. Aku rasa kalau nak berlatih speaking dalam bahasa inggeris, disinilah tempat yang paling bagus. Satu hari je datang dah banyak itu kena speaking. Tapi dalam speaking itu, pastikan kamu tahu jalan yang betul.. Nantikan tak pasal-pasal orang sesat jalan..

Aku tak ambil sebarang gambar pada hari ini sebab rancang nak pergi untuk kali yang ke-2

Terima kasih..salam dari pantai timur.

Friday, 22 March 2013

Articles of Faith - Talib al-Habib

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

No god but allah


Malam ini aku nak ajak korang semua dengar satu nasyid yang disampaikan oleh Talib al-Habib.. Dengarlah


Terima kasih..salam dari pantai timur.

MALAYSIA'S NEXT TOP LUCKY BLOGGER by Mak Dara

Assalamualaikum dan salam sejahtera..



Hari ini Mak Dara ada buat satu GIVEAWAY yang menarik dengan jumlah hadiah sebanyak 56 unit, ditaja oleh 30 sponser. Cukup-cukup banyak.. Sesuai dengan tajuk GA ini iaitu Malaysia's Next Top Lucky Blogger By Mak Dara. Jadi siapa yang rasa bertuah itu boleh sertai GA yang simple ini..

Saya tag : Cik Lyeen, Blog Paly dan tak lain dan tak bukan Haz

Senarai Hadiah 

Dan

Senarai sponser 56 hadiah tersebut :

SheilaSalim,MrsVelentine,PuanGojes,MasZull,SeneoritaBaharin,Hazmanakaspecies1980,NadiaFarahida,Keyme,mamahannybunny,SiMatatajam,DayangDeno,AimanAziz,SuWaRaEntertainment,BetaKupu,SyidaRasyida,HanaMaroo,DatinTyka,ShimaMazlan,MimeMF,ZamaniAbe,MrsValentine,NormiNieza,SayaSukaGelak,CTCHEERY,ERAY,AYUJEAN,Lynn Si Pipi Merah,Kesuma Angsana,Kyle Kesha,Mohd Ridzwan


Terima kasih..salam dari pantai timur.

Wednesday, 20 March 2013

Terima lah Taubat Ku

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Terima lah Taubat Ku

Terima lah Taubat Ku

On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain on their blog. Hence the 'wordless' title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn't need any description.

Terima kasih.. salam dari pantai timur.


Tuesday, 19 March 2013

Preview 12 - MeetMissZa

Assalamualaikum dan salam sejahtera..


Seperti mana yang telah dijanjikan aku akan buat blog review bagi follower yang ke-900. Alang-alang kelas pagi batal hari ini. Jadi baik aku gunakan kesempatan waktu pagi dan review rakan blog INFINITY - Kembara Lokman Ramli yang baru iaitu Miss Za.


Daripada pemerhatian aku, Miss Za sudah lama menjadi blogger. Bermula dari 2011 sehingga sekarang. Entah kenapa, aku rasa isi kandungan Blog MeetMissZa lebih kurang dengan isi kandungan blog aku. Hehe

Apabila aku stalker blog seseorang, aku suka cari entri pertama. Pada entri pertama inilah kita dapat melihat ketulusan hati nurani yang masih suci apabila seseorang mula-mula berblog. Apabila sudah lama berblog, macam-macam perkara yang sudah kita lakukan.

Untuk blog Miss Za ini, disarankan buang disable right-click. Ini untuk memudahkan para pengunjung atau peserta yang turut sama menyertai segmen yang Miss Za sertai. Walaupun disable right-click ini bagus sebagai perlindungan daripada orang lain copy paste entri kita, tetapi banyak kelemahan dari kelebihannya. Contohnya, orang suka buka tab banyak-banyak untuk membaca entri blog kita. Kalau ada disable right-click ini, orang pun jadi malas nak baca entri yang lain sebab kena buka satu... satu entri.

Tapi kalau Miss Za rasa memang patut gunakan disable right-click itu.. guna la. Sebab kejadian copy paste sekarang ni banyak berlaku.

Terima kasih..salam dari pantai timur.




Sunday, 17 March 2013

Khusyuk Dalam Solat

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

syaitan ganggu dalam solat

Tidak khusyuk dalam sembahyang adalah perkara yang berlaku kepada kita semua dan patut kita cuba hindari. Dalam solat, kita mesti akan teringat perkara-perkara duniawi yang menganggu khusyuk kita dalam sembahyang. Walaupun jasad tengah berdiri tegak, bersembahyang tetapi hati masih teringat masalah itu, masalah ini, awek makan tak lagi, awek tengah ngajuk dan sebagainya. ^_^


Ada beberapa cara yang di ajar oleh kawan-kawan kita untuk mendapat khusyuk dalam solat

Cara untuk khusyuk dalam solat.

1. Rancang waktu untuk solat- supaya tidak terbawa- bawa hal keduniaan ketika solat.
2. Tumpukan perhatian ketika pada tempat sujud.
3. Fahami dan hayati maksud bacaan solat.
4. Anggaplah bahawa solat itu merupakan solat yang terakhir yang akan dilakukan
5. Pakailah pakaian yang baik dan bersih.
6. Solatlah di Masjid supaya lebih khusyuk ketika menunaikan solat.

Sama-samalah kita sedaya upaya untuk khusyuk dalam solat dan melupakan segala perkara dunia yang datang kepada kita..Semoga Allah menerima segala solat yang kita lakukan.. Amin

Terima kasih..salam dari pantai timur.


Duduk Diantara Dua Sujud Dengan Tama'ninah

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Duduk Diantara Dua Sujud Dengan Tama'ninah

Hari ni aku nak teruskan lagi perkongsian ilmu dalam solat iaitu Duduk Diantara Dua Sujud Dengan Tama'ninah. Perkara ini memang senang dilakukan tetapi menjadi kesalahan jika tidak dilakukan dengan betul. Jom hayati video 30 minit Ustaz Don di bawah dan belajar cara duduk dengan betul.




Bacaan sewaktu duduk diantara dua sujud ini sangat indah.. " Tuhanku, ampuni aku.. Sayangi aku, tutuplah aib-aibku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, berilah aku petunjuk, sihatkan aku.. maafkan aku "

Terima kasih..salam dari pantai timur.

Saturday, 16 March 2013

Blog Review Buat Follower Ke 900

Assalamualaikum dan salam sejahtera..


Sebenarnya aku menunggu follower yang ke 900 muncul.. Seorang sahaja lagi untuk mencukupkan nombor 900. Aku nak buat blog review kepada follower ke 900 yang sudi follow blog aku ini. Blogger yang bertuah itu boleh hantar butiran ke entri ini..

Nama :

Nama Blog :

URL :

Ceritakan sedikit pasal blog anda itu..

Itu sahaja.. Siapa cepat dia dapat.. Kalau tiada yang bagi detail, aku sendiri akan trace siapa yang menjadi follower ke 900 blog INFINITY- Kembara Lokman Ramli

Terima kasih..salam dari pantai timur.

Aktiviti Membalas Komen Di Hujung Minggu

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

keep up the spirit

Selamat pagi dan selamat hujung minggu semua.. Hari ini aku nak cuba balas semua komen yang telah korang semua tinggalkan di blog ini. Kebelakangan ini aku semakin kurang aktif dalam aktiviti komen dan membalas komen atas sebab-sebab yang tertentu. Tetapi, aku singgah ke semua blog yang mengomen blog aku sebagai silence reader. Jangan risau. ^_^

So, tak ada apa lagi yang aku nak cakapkan.. Lets start the race now!!.. 1, 2, 3, go.......

Terima kasih..salam dari pantai timur.


Thursday, 14 March 2013

Coconut Shake Terbaik Di Melaka

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Coconut Shake Terbaik Di Melaka

Malam ini aku nak ceritakan Minuman Coconut Shake yang terbaik di melaka. Orang dah lama rasa kesedapan minuman ini tapi 2 hari lepas baru aku dapat rasai kesedapan dan kelazatan coconut shake yang menjadi sebutan kawan-kawan aku. Ketinggalan betul aku..

Minuman Coconut Shake ini berada di kawasan Batu Berendam, Melaka. Yang special tentang coconut shake ini adalah rasanya yang penuh berkrim dan rasa isi kelapa halus yang boleh dikunyah dengan heemmm, heemmmmm.. Tak boleh nak gambarkan rasa itu. Memang terbaik. ^_^.

Pelanggan yang membeli minuman coconut shake ini memang sangat ramai sehingga terpaksa menunggu untuk mendapat tempat di meja makan. Itu belum campur orang yang beratur panjang membeli coconut shake ini untuk dibawa pulang ke rumah. Ini membuktikan coconut shake di Batu Berendam ini sangat sedap dan mendapat permintaan ramai.

Yang paling, paling special disini adalah korang semua boleh menambah air kelapa muda secara percuma. Tak caya?? lihat ni.

Coconut Shake Terbaik Di Melaka

Coconut Shake Terbaik Di Melaka

Coconut Shake Terbaik Di Melaka

Coconut Shake Terbaik Di Melaka

Coconut Shake Terbaik Di Melaka

Coconut Shake Terbaik Di Melaka

Coconut Shake Terbaik Di Melaka

Lihat lah stok kelapa di kedai ini.. Bertimbun-timbun.. Aku tak sempat ambil gambar dari depan sebab ramai yang sedang beratur masa ini. Jadi aku pinjam gambar dari blog paklangpaklong yang ada tampilkan sekali dengan harganya.




Apabila sudah berada di batu berendam, bolehlah datang ke sini dan menikmati mimuman coconut shake yang cukup-cukup menyelerakan. Pasti tidak mengecewakan.

Terima kasih..salam dari pantai timur.

Wednesday, 13 March 2013

Ikut Kata Hati

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Ikut Kata Hati

On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain on their blog. Hence the 'wordless' title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn't need any description.

Terima kasih..salam dari pantai timur.

Tuesday, 12 March 2013

WIN a FREE Toyota Vios at Exabytes Treasures on the Web Challenge!

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Exabytes Treasures on the Web Challenge!

If you look careful enough, there are treasures all around us. Now the question is, do you Take Actions to GRAB them and make them yours? Introducing “Exabytes Treasure on the Web Challenge“, a true Treasure found on the World Wide Web on which you could Drive Home a Toyota Vios absolutely FREE and WIN Fantastic Prizes worth RM108,800 in TOTAL by just “Like & Share”!

By “Like & Share” on Facebook, you can help us unlock various Treasures On The Web one by one, including a MacBook Pro worth RM6799, a 50″ LED TV worth RM4699, a Samsung Galaxy Note 2 worth RM2199 and many more!

Be the one who Take Actions! Join NOW!


How to WIN?

  1. LIKE Exabytes (MY) Facebok fan page.
  2. Share the contest photo at least once and tag at least 5 friends on the post.
  3. When a specific number of fans is reached on Exabytes (MY) fan page, prizes will be given away randomly to our fans (Eg. 10 Starbucks Cards will be given to 10 random fans once we hit 81,000 number of fans).
  4. The more you share and tag, the higher chances you can win!


Terms & Conditions:
  1. Exabytes will only send prizes to addresses within Malaysia.
  2. We reserve the right to change prizes of equivalent value in case of product unavailability.
  3. Product models are pre-determined and not exchangeable. Colors can be chosen as long as they are available.
  4. Winners will be selected randomly.
  5. We reserve the right to change the terms & conditions of this contest without any prior notifications.

 Make your dreams come true! Drive Home a FREE Toyota Vios!


Prize List:

81,000 fans – RM10 Starbucks Voucher x10
85,000 fans – iPod Shuffle 2GB x3
90,000 fans – Google Nexus 7 16GB WIFI
95,000 fans – *Mystery Treasure*
100,000 fans – Monster Beats by Dre Studio HD Headphone
110,000 fans – Samsung Galaxy Note II
120,000 fans – *Mystery Treasure*
140,000 fans – Samsung 46 inch 3D Smart LED
170,000 fans – Mac Book Pro with Retina Display
280,000 fans – *Mystery Treasures*
500,000 fans – Toyota Vios

Grab this contest now and have a chance to have a good prizes.. 

Thanks.. salam dari pantai timur.

Peraduan Harta Karun Exabytes

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Peraduan Harta Karun Exabytes

Hari ini aku ada berita baik buat semua blogger dan kawan-kawan di luar sana yang amat menyukai facebook. Tahukan anda semua, di dalam dunia facebook ada banyak hadiah yang tersembunyi dan dikunci. Persoalannya sekarang.. Adakah anda semua bersedia untuk merungkai hadiah yang tersembunyi dan menjadi pemilik kepada hadiah-hadiah tersebut? ^_^

Jika Ya, Caranya mudah sahaja..

  1. LIKE Exabytes (MY) Facebok fan page.
  2. Kongsi foto pertandingan sekurang-kurangnya sekali dan tag sekurang-kurangnya 5 rakan-rakan di facebook.
  3. Apabila bilangan tertentu peminat dicapai pada Exabytes (MY) fan page, hadiah akan diberikan secara rawak kepada peminat kami (cth. 10 Starbucks Kad akan diberikan kepada 10 peminat secara rawak sebaik sahaja mencapai 81.000 bilangan peminat).
  4. Share dan tag banyak-banyak sebab lagi banyak share lagi tinggi peluang untuk menang.
Terma & Syarat:
  1. Exabytes hanya akan menghantar hadiah ke alamat di dalam Malaysia.
  2. Kami berhak untuk menukar hadiah dengan nilai yang sama dalam kes ketiadaan produk.
  3. Model produk pra-ditetapkan dan tidak boleh ditukar. Warna boleh dipilih selagi mereka boleh didapati.
  4. Pemenang akan dipilih secara rawak.
  5. Kami berhak untuk mengubah terma & syarat peraduan ini tanpa sebarang pemberitahuan terlebih dahulu.
Senarai Hadiah:

81.000 peminat - RM10 Starbucks Baucer X10
85.000 peminat - iPod Shuffle 2GB x3
90.000 peminat - Google Nexus 7 16GB WIFI
95.000 peminat - * Misteri Treasure *
100,000 peminat - Beats Monster oleh Dre Studio HD Headphone
110,000 peminat - Samsung Galaxy Nota II
120,000 peminat - * Misteri Treasure *
140,000 peminat - Samsung 46 inci 3D Smart LED
170,000 peminat - Mac Pro Tempah dengan Paparan Retina
280,000 peminat - Misteri Khazanah *
500,000 peminat - Toyota Vios

Jadikan impian anda menjadi kenyataan! Drive Home Toyota Vios dengan PERCUMA!

Jangan lepaskan peluang sekarang dan dapatkan hadiah-hadiah yang menarik diatas. Caranya amat mudah. Sambil-sambil kita berfacebook, kita boleh cuba dapatkan hadiah di atas. 

*Penyebaran pertandingan ini amat digalakkan.. 

Terima kasih..salam dari pantai timur.

Dapat Traffik Tinggi Lebih Senang Dari Mengekalkan Bilangannya

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Traffik yang tinggi

Seperti yang aku cakapkan.. Mendapatkan Traffik yang tinggi lebih senang dan mudah dilakukan berbanding mengekalkan bilangan dan jumlah pembaca. Daripada pengalaman aku, nak dapat traffik tinggi mudah sahaja. Apabila ada isu-isu panas seperti sekarang ini iaitu " Pengakuan bapa Saiful berkenaan kes liwat " atau " Lahad Datu Diceroboh Pengganas ". Korang cepat-cepat tulis entri pasal kes tersebut. Dengan bantuan SEO, pasti traffik blog korang meningkat beribu-ribu pembaca sehari.

Selain itu korang boleh ping entri di tempat yang mempunyai ramai pembaca seperti di guablog.com atau facebook sendiri. Guna facebook tu agak susah sebenarnya sebab kawan-kawan susah nak membaca, tetapi lain pula ceritanya di guablog. Disini traffik blog aku pernah mencanak naik hanya dengan menghantar satu entri sahaja. Hantar 2 entri, lagi la naik traffik blog. Traffik yang masuk juga stabil setiap hari. Bagi blogger yang inginkan pembaca yang ramai, ping entri di guablog memang bagus.

Tapi aku sudah tidak gunakan cara sebegitu lagi sebab tiada kepuasan dalam diri aku menjadi blogger. Target aku adalah dapatkan pembaca setia. Aku nak setiap kali entri aku dipublish, ada sahaja orang yang terus membaca entri aku walaupun kadang-kadang entri aku adalah berkenaan dengan " aku tak mandi pagi " atau " terlupa nak makan ". Walaupun topik tidak la menarik tetapi bagi pembaca setia yang mengenali diri aku dan penulisan aku, aku harapkan dia membaca topik tersebut.

Apabila itu terjadi maka, tercapailah target aku menjadi seorang blogger. Target aku yang lain ada untuk menyampaikan sedikit ilmu yang ada di dalam dada aku ini kepada kawan-kawan semua. Disini juga aku mengharapkan ada orang yang menegur akan kesilapan dan kekurangan dalam ilmu yang disampaikan. Moga-moga ilmu yang aku dapat akan diberkati oleh ilahi.

Terima kasih.. salam dari pantai timur.

Monday, 11 March 2013

Jahil Dalam Cinta

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Jahil Dalam Cinta

^_^. Hmmm... rupa-rupanya aku masih belum mengerti apa itu cinta yang sebenar. Apabila membaca entri yang di post oleh seorang kawan, baru aku tahu.. Pengertian cinta aku masih belum mencapai tahap yang sebenar-benarnya. Betul lah kata orang dan guru aku sebelum ini. Pengalaman akan mematangkan diri kita, dan pengalaman yang aku dapat masih belum melayakkan diri aku bercakap pasal cinta, pergorbanan mahupun cinta sejati.

Siapalah aku untuk bercakap pasal cinta ini.. Aku sendiri pun belum pernah ada pengalaman bercouple. Aku tak layak bagi pengertian cinta dan bercakap seolah-olah aku ini pakar cinta. Segala yang aku cakapkan sebelum ini mungkin datang dari perasaan yang bercelaru dan terkejut dengan apa yang berlaku. Ada ramai lagi orang di luar sana yang faham apa itu perasaan cinta. Jadi maafkan aku, akan segala salah dan silap dalam percakapan aku sebelum ini.

 maafkan aku

Cukuplah sampai disini.. Segala-galanya aku serahkan kepada Yang Maha Besar sekarang. Kerana dialah yang mewujudkan perasaan di dalam hati ini dan dia lah yang memberikan tunjuk ajar akan sesuatu yang aku inginkan sejak dari dulu lagi, tetapi dengan cara yang lain. Dia lah yang mengetahui isi hati aku yang sebenar dan dia lah yang mengetahui apa yang terbaik buat diri aku sendiri. Mungkin ada hikmah dalam sesuatu yang aku suka tetapi tak dapat dan apa yang aku tak suka itulah yang sebenarnya aku cari selama ini. Aku tutup hati aku buat masa ini dan apabila tiba masa yang telah ditakdirkan, engkau buka lah kembali perasaan yang tersembunyi di sudut hati ini..

Terima kasih untuk segala-galanya..


Kasih Sayang Yang Ayah Sembunyikan

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Ayah

Ini adalah petikan daripada perkongsian rakan-rakan di facebook..


SEMUA MESTI BACA : " APA YANG ANDA TAK TAHU TENTANG SEORANG AYAH "

Mungkin ibu lebih kerap menelefon untuk menanyakan keadaan kita setiap hari..Tapi tahukah kita, sebenarnya ayahlah yang mengingatkan ibu untuk menelefon kita?

Semasa kecil, ibu lah yang lebih sering mendukung kita..Tapi tahukah kita bahawa sebaik saja ayah pulang bekerja dengan wajah yang letih ayahlah selalu menanyakan apa yg kita lakukan seharian

Saat kita sakit@demam, ayah sering membentak "sudah diberitahu! jangan minum ais!".Tapi tahukah kamu bahawa ayah sangat risau.??

Ketika kita remaja, kita meminta izin untuk keluar malam. Ayah dengan tegas berkata "tidak boleh!"..Sedarkah kita bahawa ayah hanya ingin menjaga kita? Kerana bagi ayah, kita adalah sesuatu yang sangat berharga.

Saat kita sudah di percayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melanggar kepercayaannya...Maka ayah lah yang setia menunggu kita di ruang tamu dengan rasa sangat risau..

Setelah kita dewasa,ayah telah menghantar kita ke sekolah@kolej untuk belajar..
Di saat kita memerlukan ini-itu, untuk keperluan kuliah kita, ayah hanya mengerutkan dahi, tanpa menolak, beliau memenuhinya..Saat kamu berjaya..Ayah adalah orang pertama yang berdiri dan bertepuk tangan untukmu..Ayah akan tersenyum dengan bangga..

Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari ayah..Ayah sangat berhati-hati mengizinkan nya..Dan akhirnya..Saat ayah melihat kita duduk di atas pelamin bersama pasangan nya..ayah pun tersenyum bahagia..

Apa kita tahu,bahawa ayah sempat pergi ke belakang dan menangis?

Ayah menangis kerana ayah sangat bahagia..Dan dia pun berdoa "Ya Tuhan, tugasku telah selesai dengan baik..Bahagiakan lah putra putri kecilku yang manis bersama pasangannya"..

Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita bersama cucu-cucunya yang sesekali datang untuk menjenguk..Dengan rambut yang memutih dan badan yang tak lagi kuat untuk menjaga kita..

# Duhai anak . hargailah mereka sementara masih diberi kesempatan , bacaan Al-Fatihah bagi mereka yang telah kembali ke rahmatullah ..


Ayah

Terima kasih..salam dari pantai timur.

Saturday, 9 March 2013

Contest Kaca Mata PapaMifz.com

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Contest Kaca Mata PapaMifz.com

Ini adalah satu contest yang sangat menarik. Tak pernah-pernah ada contest seumpama ini. Lihat tajuk entri di atas.. Contest Kaca Mata PapaMifz.com. Jadi sudah tentunya hadiah ditawarkan adalah kaca mata. Aku seorang budak berkaca mata, jadi sudah tentu contest sebegini menarik minat aku.


Ini adalah kaca mata yang sedang aku pakai sekarang. Nampak tak kat tengah-tengah cermin mata itu dah hilang satu pad. Dah dekat 2 tahun aku pakai cermin mata ini. Bingkai cermin mata ini amat bagus dan sepanjang aku pakai cermin mata, bingkai inilah yang terbaik pernah aku dapat. Jatuh dan kena pijak pun masih kukuh dan tak ada apa-apa.

Sejarah aku memakai cermin mata bermula di sekolah rendah, masa darjah 6. Sebelum dapat cermin mata ini aku langsung tak nampak apa yang cikgu tulis kat papan hitam. Masa itu kawan sebelah la yang jadi mangsa sebab aku salin nota dari dia. Aku juga tanya dia apa soalan yang ditulis di papan hitam. Kalau dia tak ada memang merana la aku dalam kelas.. Terima kasih kawan. ^_^

Pengalaman manis dan pahit memakai cermin mata ini memang banyak. Terutamanya yang pahit. Pertama, aku pernah pijak cermin mata semasa menaiki basikal ke sekolah sehingga pecah. Entah macam mana cermin mata itu boleh jatuh ke depan dan pecah dipijak tayar depan basikal. Hari itu memang sangat kalut. Aku terpaksa pergi juga ke sekolah dalam keadaan rabun jauh dan tak nampak apa-apa yang cikgu tulis di papan hitam. Dalam kelas, cikgu fizik aku zoom slide show power point sampai tulisan itu jadi sangat besar.

Yang kedua pula masa aku kerja di sabasun. Aku kerja shift petang dan pada waktu malamnya aku hantar kotak kosong ke bahagian penyusunan kotak. Di sini kotak-kotak kosong bertimbun dan tanpa fikir panjang aku lempar kotak bersama-sama diri aku sendiri. Akibat tak fikir panjang, cermin mata yang aku pakai terjatuh dalam timbunan kotak yang banyak itu. Masa ni aku betul-betul dah kelam kabut. Dah la malam, dengan mata rabun. Aku fikir, macam mana la nak bawa motor balik nanti. Mujur la kawan aku jumpa balik cermin mata yang jatuh itu. Fuhh.. selamat-selamat.

Dari situ aku terfikir, baik buat cermin mata satu lagi untuk kegunaan masa kecemasan. Dan hasilnya inilah cermin mata kedua aku yang menjadi nyawa kedua bagi mata ini.


Untuk detail-detail yang PapaMifz mintak:

Jenis bingkai yang aku pakai sekarang adalah bingkai penuh dan cermin mata kedua itu bingkai separuh. Aku beli di kedai WAN ZAN OPTOMETRIST. Jenis kaca mata adalah concave iaitu untuk rabun jauh. Jenama dia tu aku tak tahu sebab pemilihan cermin mata aku berdasarkan harga. Harganya adalah di antara RM100 hingga RM200. Harga cermin mata aku mahal sebab power aku tinggi. Sebelah kiri 400 lebih dan kanan 300 lebih. Huhu.. Tinggi.

Pengalaman ketiga yang paling pahit adalah power aku semakin meningkat dari setahun ke setahun. Daripada 100 sampai sekarang dah 400. Itu yang paling aku terasa. Ada orang yang apabila pakai cermin mata power dia turun. Tapi keadaan aku berbeza. Semakin tinggi ada la. Jadi aku nasihat kan kepada orang yang masih elok matanya. Jagalah baik-baik mata itu. Sekali rabun, memang menyesal. 

Terima kasih..salam dari pantai timur.

Video Khas Untuk Aurat Para Wanita

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Aurat Para Wanita

Apabila melihat video dibawah, aku bersetuju dengan apa yang diorang katakan. Sememangnya wanita itu aurat yang perlu dijaga, kerana wanita adalah manusia yang mempunyai nilainya disisi lelaki. Menjaga aurat mereka adalah seumpama menjaga aurat lelaki, kerana aibnya wanita menjadikan aibnya lelaki.

Topik aurat ini memang sudah diperkatakan sejak dari dulu lagi. Kita diajar di dalam Agama Islam bahawa menutup aurat itu adalah wajib. Sepatutnya tidak wujud persoalan-persoalan misalnya seperti "rasa malu nak mnutup aurat ataupun masih belum sampai seru lagi.".

Ada sebab kenapa Allah menyuruh kaum wanita ini menutup aurat. Ini bukannya untuk membebankan atau menyusahkan korang semua, tetapi untuk melindungi diri korang sendiri. Lelaki walaupun akalnya adalah 9 dan nafsu 1 tetapi yang satu itu biasanya lebih kuat dan mengatasi 9 itu. Jadi berhati-hatilah wahai kaum wanita. Ini amaran dari kaum lelaki.

Tonton video di bawah sehingga habis..



Menjadi kewajipan kaum lelaki untuk melindungi kaum wanita. Itulah pesanan Rasullulah S.A.W

Terima kasih..salam dari pantai timur.


Letak Widget Lagu Di Tempat Yang Betul

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

anime singing

Selamat malam kepada mereka-mereka yang telah pun melelapkan mata dan terlena di buai mimpi-mimpi yang indah mahupun mimpi buruk.. hehe.. Tapi harapnya semua orang dapat mimpi-mimpi yang baik. Nanti kan ada yang menangis ketakutan.

Aku baru sahaja selesai buat blogwalking ke blog-blog yang menyertai segmen mari tambah kenalan dari blog cinta. Macam biasa, dalam mana-mana segmen sebelum ini pun pasti aku akan hadapi masalah dengan lagu. Untuk buat blogwalking biasanya aku buka 5 tab sekaligus. Ini untuk memudahkan dan menjimatkan masa untuk buat blogwalking.

Tapi apabila buka tab banyak-banyak pencemaran bunyi pasti berlaku. Kalau bernasib baik, kelima lima blog itu ada lagu. Pening nak dengar lagu mana satu. Kalau lagu jenis yang lembut tu tak apa lagi tapi nah sekali lagu rock dimainkan, bergegar kepala ini. Terus aku tutup sound.

Pointnya disini, Aku bukan nak kata tak boleh letak lagu dalam blog atau letak lagu tu kenalah dari jenis-jenis yang tertentu tetapi letaklah widget lagu yang boleh di pause. Selain itu, sila lah letakkan widget lagu tersebut pada bahagian atas blog. Ini untuk memudahkan aku dan juga orang lain mencari widget ini.

Minat setiap orang tak sama. Ada orang yang sukakan lagu jenis lembut dan ada juga orang yang sukakan lagu jenis hardcore atau rock. Jadi letaklah lagu yang boleh di pause dan senang dicari. Setiap orang ada hak terhadap blog masing-masing. Buatlah blog itu mengikut citarasa kamu sendiri.

Terima kasih..salam dari pantai timur.


Friday, 8 March 2013

Sanggup Berniaga Hingga Meninggalkan Solat Jumaat

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Sanggup Berniaga Hingga Meninggalkan Solat Jumaat


‎"Hai orang-orang yang beriman, apabila diseru untuk menunaikan shalat pada hari Jumaat, maka bersegeralah kamu kepada mengingat Allah dan tinggalkanlah jual beli. Yang demikian itu lebih baik bagimu jika kamu mengetahui". (QS. 62:9)

"o you who have believed, when [the adhan] is called for the prayer on the day of Jumu'ah [Friday], then proceed to the remembrance of Allah and leave trade. That is better for you, if you only knew."(QS.62:9)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Di waktu solat jumaat ada segelintir orang yang lebih pentingkan jual beli dari menunaikan solat. Jual beli itu lebih penting baginya sehingga sanggup meninggalkan solat jumaat. Apabila orang sekeliling sedar, kuranglah rezeki itu masuk. Itulah apa yang aku katakan sebab mereka sudah kehilangan salah seorang pelanggan mereka.

Walaupun makanan dan minuman yang dijual itu sedap tetapi apabila sikap sebegini ada, tawar hati ini untuk membeli makanan mahupun minuman. Aku tahan diri dari membeli disitu sebab aku cukup tidak setuju dengan sikap mereka.

Harap Allah membuka pintu hati mereka dan berubah ke arah yang lebih baik. Aku pun bukan seorang yang baik, jujur.. tetapi kalau dah nampak terang-terangan kesilapan itu hancur hati ini. Aku tak mampu dari segi perbuatan mahupun kata-kata. Tapi dari segi hati, aku harap mereka berubah.

Terima kasih.. salam dari pantai timur.


Thursday, 7 March 2013

Perjalanan Blog Infinity

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

fly with me

Mula-mula aku nak minta maaf kepada kawan-kawan blogger sebab sejak dua menjak ni dah kurang menumpukan perhatian kepada blog kesayangan ini. Bukan sebab dah tak berminat atau boring. Tapi disebabkan pembelajaran di universiti yang semakin susah ini. Jadi sem ini tak boleh lah nak bersuka ria seperti sebelum ni.

Kawan-kawan sekelas pun dah asyik tanya pasal blog ini sebab aku dah kurang update blog di facebook group. Aku bukan tak nak update di situ tetapi sekarang ni topik-topik yang diupdate lebih kepada segmen dan luahan hati. Jadi tak sesuai untuk update topik sebegini di dalam group kelas. Diorang semua lebih berminat kepada topik yang jenis info-info semasa. Blog aku pulak jenis personal. Memang tak ngam la.

Yang luahan hati pula. Aku sebenarnya segan dan malu. Apabila update dalam group confirm diorang semua baca, jadi timbul juga perasaan malu itu dalam diri ini. Jadi aku hanya luahkan di dalam blog ini dan tak kongsi di dalam group.

Kongsi luahan hati dalam blog ini aku tak rasa malu sangat sebab rata-rata pembaca dan rakan-rakan blogger semua masih belum berjumpa dan kenal diri aku. Yang kenal tu hanya dalam 5 hingga 10 orang macam tu la. Tak lah malu sangat. hehe. -^_^-

Terima kasih..salam dari pantai timur.

Wednesday, 6 March 2013

Penjaga Keamanan Negara

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

tentera malaysia

On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain on their blog. Hence the 'wordless' title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn't need any description.

Terima kasih.. salam dari pantai timur.

Tuesday, 5 March 2013

Ziarah Orang Sakit

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Ziarah Orang Sakit

Hari ini aku pergi ziarah seorang kawan di hospital akibat kemalangan jatuh motor. Dia kena tahan wad untuk satu hari. Dengar macam parah tapi, Alhamdulillah kecederaan yang dialami tak la teruk sangat. Cuma luka dan beberapa jahitan di kepala. Esok dah boleh keluar wad.

Apabila berada di hospital terdetik di hati ini mensyukuri nikmat kesihatan yang dikurniakan oleh Allah. Melihat kawan di hospital dengan kecederaan sebegitu dan orang-orang sakit yang berada di sana. Memang bersyukur sangat-sangat dengan nikmat yang besar ini. Walaupun aku tidak dapat nikmat kekayaan atau kemewahan seperti orang lain tetapi nikmat kesihatan selalu menemani diri aku. Terima kasih ya Allah.

Satu lagi, amalan ziarah orang sakit adalah sasuatu yang sangat baik. Aku perasaan pesakit di tepi kawan aku tadi. Dia asyik melihat aku dan kawan-kawan melayan kawan aku yang sakit ini. Tergambar kegembiraan dalam matanya. Dari situ, aku dapat tahu. Orang yang sakit amat gembira apabila ada orang yang datang melawat. Perasaan itu memang tak dapat disembunyikan. Jadi jikalau ada ahli keluarga atau kawan-kawan yang sakit. Jangan berat tulang la untuk menziarahinya sebab ada kebaikan dalam amalan ziarah ini.

Psstt.. pesanan untuk diri aku.

Terima kasih..salam dari pantai timur. 

Baucer Buku 1 Malaysia 2013

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Baucer Buku 1 Malaysia 2013

Hari ni selesai juga hal Baucer Buku Satu Malaysia. Aku kurang berpuas hati dengan cara pengurusan pengagihan baucer buku ini di pusat pelajar yang nampaknya menyusahkan ramai pelajar. Dipusat pelajar tu dah la ruang sempit ditambah lagi dengan pelajar-pelajar yang berhimpit macam ikan dalam sardin dah.

Kenapa la tak buat bagi sahaja baucer itu di fakulti seperti sebelum ini. Senang.. Tak ada la nak bersesak-sesak macam itu. Pelajar puas hati, pegawai juga senang hati. Ada ramai lagi pelajar yang tak dapat ambil baucer itu disebabkan kelemahan pihak pengurusan. Harapnya lepas ini pihak pengurusan dapat buat sesuatu berkenaan hal ini.

Apa pun, aku dah dapat baucer buku dan baru sahaja berbelanja dengan membeli kertas dan segala kelengkapan alat tulis yang diperlukan. Bagi aku Baucer Buku ini sesuatu yang bagus dan berguna kepada para pelajar sebab rata-rata pelajar tak ada duit yang mencukupi untuk membeli buku rujukan. Buku rujukan untuk setiap subjek bukannya murah. Harapkan duit ptptn.. Jawabnya makan daun la di penghujung sem. Jadi bagi aku, baucer ini amat bagus. Aku sokong kerajaan teruskan pemberian ini.

Apabila aku kata macam tu, jangan kaitkan pula dengan politik. Tahu la sekarang ni bila-bila masa sahaja parlimen akan dibubarkan tetapi apa yang aku katakan ini adalah sebagai seorang pelajar. Setiap pelajar yang ambil bantuan ini tahu apa kepentingan baucer ini kepada dirinya..

Terima kasih. salam dari pantai timur.


Sunday, 3 March 2013

SEGMEN : MARI TAMBAH KENALAN DARI BLOG CINTA ITU INDAH

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Jumlah folllower - 841 orang.

Segmen tambah kenalan dari Blog Cinta Itu Indah. Hmm.. Cinta itu indah ke?? Malam ni aku rasa nak luahkan perasaan sedikit selepas sekian lama tidak berbicara tentang cinta. Untuk pengetahuan korang semua. Blog infinity ini terhasil daripada perasaan cinta aku. Kalau tak percaya sila la menjelajah ruangan blog infinity dan membaca entri-entri awal. Disitu ada tersimpan kenangan dan pengalaman aku bercinta.

Berbalik kepada persoalan aku semula. Cinta itu indah ke?? Bagi aku, Ya!!.. cinta adalah satu perasaan yang terindah dan menyeronokkan. Sukar nak gambarkan perasaan ini. Tetapi apabila diri dilamun cinta kita terasa macam berada di awan-awangan dan pemikiran kita penuh dengan imaginasi-imaginasi yang indah. Terasa juga hidup ini sangat bermakna. Dalam dilamun cinta kita akan buat apa saja untuk si dia. Segala masalah, kesihatan malah pergaulan dia juga kita akan ambil tahu.

Apabila bercinta, tak sah kalau tak bergaduh. Akan ada masanya kita terasa hati dengan dia atau dia yang terasa hati dengan kita. Biasanya orang bercinta bergaduh kerana cemburu, salah faham dan ego. Walaupun namanya bergaduh tetapi ada banyak kebaikan tersirat di situ. Dalam keadaan ini kita dapat mengenali hati budi pasangan kita dengan lebih dekat. Kita juga dapat tahu kelemahan dan kekurangan pasangan kita.

Bagi yang betul-betul rasa cinta, dia akan terima segala kekurangan itu. Ya la, manusia ni bukannya sempurna. Tiada manusia yang terlepas dari membuat kesilapan. Pastinya dalam hati, kita sudah buat ketetapan untuk mencari pasangan yang macam itu dan macam ini kan?. Kita inginkan dirinya sempurna di mata kita.

Aku juga begitu. Tetapi apakah daya.. Kuasa Allah melebihi segala-galanya. Dia lebih mengetahui apa yang terbaik untuk diri ini dan aku berserah kepadanya.

Terima kasih..salam dari panta timur.

NowSeeHeart - Damai

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Kicauan beburung rimba




Damai yang dirasa
Melihat warnanya
Tenangnya di mindaku
Suasana kehijauan yang indah

Kicauan beburung rimba
Berterbangan bebas 
di dalam rimba raya
Pepohon turut berlagu
Menerima sentuhannya 
sinaran sang mentari hari

Di alam rimba damai dirasa
Segala-galanya terlukis sempurna
Di alam rimba keajaibannya
Pesona di jiwa

Di rimba tiada
Derita sengketa
Tiada kudengari
Tangisan sepi yang mengguris hati
Sang pelangi ceria
Menanti kehadirannya gerimis senja
Bisikan desiran air
Turut sama menghiasi 
keindahan ciptaan Ilahi


Terima kasih.. salam dari pantai timur.

Saturday, 2 March 2013

Kalimah La ilaha illAllah

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

kebesaran allah

Sebelum aku berbicara pasal Kalaimah Yang Agung ini apa kata kamu semua tengok video dibawah sebentar. Dengar dan hayati baik-baik.



Kalimah Lailahaillallah (لاَ إِلَهَ إِلَّاالله) adalah kalimah yang besar ertinya disisi Islam. Ia adalah suatu kalimah yang mengandungi makna yang menafikan terhadap segala bentuk penyembahan selain daripada Allah s.w.t dan ia juga menetapkan bahawa penyembahan itu wajib ditujukan kepada Allah s.w.t semata-mata. Firman Allah s.w.t :


فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَٰهَ إِلَّا اللَّهُ 
"Maka tetapkanlah pengetahuanmu dan keyakinanmu (wahai Muhammad) bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Allah" (Muhammad:19)

Rasululullah s.a.w bersabda:

مَنْ قَالَ لاَإِلَهَ إِلاَّالله مُخْلِصًا دَخَلَ الْجَنَّةَ
"Barangsiapa yang berkata 'tidak ada Tuhan yang berhak disembah melainkan Allah (لاَ إِلَهَ إِلَّاالله)' dengan ikhlas, maka Allah akan memasukannya ke dalam syurga '" (Riwayat Ahmad: Sahih)

Maksud ikhlas di dalam hadith diatas adalah orang yang benar-benar memahami dengan sebenar-benarnya pengertian kalimah  لاَ إِلَهَ إِلَّاالله itu, kemudian mengamalkannya lalu mendahulukan erti dan maksud kalimah ini dalam mentauhidkannya. Ini kerana kalimah ini mengandungi pengesaan kepada Allah s.w.t, yang juga tujuan diciptakan seluruh manusia, jin dan alam ini.

Rasulullah s.a.w sendiri pernah menyeru kepada ayah saudaranya, Abu Thalib saat dia sedang nazak:

يَا عَمَّ قُلْ لاَإِلَهَ إِلَّااللهُ كَلِمَةً أُحِجُّ لَكَ بِهَا عِنْدَاللهِ، وَأَبَى أَنْ يَقُولَ: لَاإِلَهَ إِلَّااللهُ
"Wahai ayah saudaraku, katakanlah  لاَ إِلَهَ إِلَّاالله sebuah kalimah yang kelak akan menjadi hujjah atas keislamanmu di hadapan Allah s.w.t. Namun ayah saudaranya itu enggan mengucapkannya" (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Rasulullah s.a.w bersabda:

مَنْ كَانَ أَخِرُ كَلَامِهِ لَا إِلَهَ إِلَّااللهُ دَخَلَ الْجَنَّةَ
"Barangsiapa yang akhir ucapannya adalah  لاَ إِلَهَ إِلَّاالله , maka dia akan dimasukkan kedalam syurga"(Riwayat al-Hakim)

Sumber - http://addienblog.blogspot.com/2012/02/pengertian-lailahaillallah.html

Peliharalah kalimah ini dalam hidup kita keran kita semua ni hanyalah hamba yang sangat kerdil dan tidak berkuasa berbanding pencipta kita. Ingatlah dia yang menghidupkan kita dan dia juga yang mematikan kita semua. Kepadanya lah kita semua kembali.

Terima kasih..salam dari pantai timur.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...